:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Oktobar 15, 2015   12:05

0

255

Srpska umetnost u Parizu

Ovogodišnji salon je u znaku Kazimira Maljeviča i stogodišnjice od njegove čuvene "Poslednje futurističke izložbe slika 0.10", održane u petrogradskoj galeriji Dobičina, na kojoj je prvi put predstavljena, među 39 dela, i njegova amblematična slika "Crni kvadrat na beloj osnovi".

Pored toga što će u okviru salona, u posebnoj sali, biti rekonstruisana cela ova istorijska izložba, pred kraj salona biće održana konferencija na temu "Šta pokazuje Apstrakcija sto godina posle Maljeviča".

Druga tema koja dominira na salonu je odnos nauke i umetnosti: naučnici i umetnici će preko zajedničkih projekata-instalacija pokušati da uspostave paralelu između apstrakcije i objektivne realnosti.

Salon "Réalités Nouvelles" je bio važan za prvu posleratnu generaciju naših umetnika koja se obrela pedesetih godina u Parizu i prihvatila apstraktni izraz kao pandan tada vladajućem socrealizmu, ali je i danas značajno mesto prestiža i kreativni izazov za novu generaciju umetnika.

Salon, koji u proseku vidi preko 12.000 posetilaca, otvara se u subotu 17. oktobra u pariskom Parc Floral i trajaće do 25. oktobra.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva