:

:

TV Most

Foto: tanjug.rs

clock

Januar 13, 2018   12:05

0

183

Šta Srbiji donosi poseta japanske delegacije


Početkom iduće nedelje stiže Šinzo Abe, koji sa sobom dovodi veliku privrednu delegciju. Srbija je jedina država Zapadnog Balkana koju će posetiti. Sastaće se s predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, a predviđen je i susret poslovnih ljudi dve zemlje.



Premijer treće privrede sveta, članice G-7, tokom istočnoevropske turneje dva dana provešće u Srbiji. Kada je 2006. prvi put došao na čelo vlade, bio je najmlađi premijer u japanskoj istoriji. Lider konzervativne Liberalno-demokratske partije, zemlju je izvukao iz recesije, a u Srbiju dovodi predstavnike 17 najvećih japanskih kompanija.



Nenad Đurđević, savetnik predsednika Privredne komore Srbije kaže da će kao PKS imati priliku da organizuju mali poslovni susret sa premijerom i njegovom delegacijom.



"Izabrali smo projekte i kompanije koji mogu da budu interesantni Japancima, pre svega iz IT industrije, a takođe i iz oblasti proizvodnje zamrznutog voća i povrća, jer je to jedan od najznačajnih izvoznih artikala koji trenutno Srbija plasira u Japan", istakao je Đurđević.



Iako nas deli više od devet hiljada kilometara, diplomatske odnose imamo već 136 godina. U vreme SFRJ potpisan je sporazum sa klauzulom najpovlašćenije nacije u trgovini s Japanom, a od 2001. našu zemlju stiglo je 500 miliona evra razvojne pomoći.



Ivona Lađevac sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu rekla je da su realno gledano, Srbija i Japan daleko.



Međutim, kako kaže, naše političke i kulturne veze kao i naučna saradnja je vrlo kvalitetna.



"Mi smo i sami u Institutu imali jedan projekat koji već deset godina traje. Mi svake godine imamo bilateralnu konferenciju sa kolegama iz Japana, što priznaćete nije lako. Japan je bio uz srpski narod i u nekim nama vrlo teškim trenucima. Oni su vodeća zemlja po pitanju humanitarne pomoći koja je isporučena Srbiji, zatim pomoći našim školama za obnovu, bolnicama i slično, ali sada je pravi trenutak da se i ta privredna saradnja malo više razvije", rekla je Lađevac.



Japanski kapital već je u Srbiji - od kompanija "Japan Tobako" i "Panasonik" do nedavno otvorenog preduzeća "Jazaki" u Šapcu i ulaganja u Termoelektranu u Obrenovcu. Ambicija obe strane je da japanske investicije, koje dosežu 300 miliona evra, budu daleko veće. Stručnjaci su saglasni da je poseta delegacije sa Dalekog istoka korisna i za naš put ka Evropskoj uniji.



Nenad Đurđević smatra da ne bi oni dolazili ovde da nema, kako kaže, ta jedna snažna poruka da oni vide nas u tom delu sveta.



"Znači, Evropska unija jeste prirodna destinacija Srbije i ne samo zbog istorijskih i kojih god hoćete uslova i zbog činjenice da na taj način vi obezbeđujete jednu stabilnost, obezbeđujete jednu reformu koja ima jedno stabilno društvo, a stabilno društvo je to koje ustvari privlači investicije", rekoa je Đurđević.



Po oceni japanskih zvaničnika, Srbija ima brojne prednosti - od geografskog položaja i visokog kvaliteta radne snage do mogućnosti izvoza bez carina.



Poseban interes vlada za naše poljoprivredne proizvode i prirodni med, pa je to prilika i da smanjimo deficit u trgovini s Japanom.



 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva