:

:

TV Most

clock

Novembar 22, 2017   12:05

0

216

Stejt department "primio k znanju" presudu Mladiću


Ta reakcija je u odnosu na ostale, koje su se mogle čuti u SAD, bila prilično neodređena, konstatovao je Glas Amerike.



Zvaničnik Stejt dipartmenta rekao je da SAD podržavaju rad i presude Haškog tribunala, da nastavljaju da se sećaju žrtava u ratu u bivšoj Jugoslaviji, ali i "da pozivaju zemlje i narode u regionu da se uzdrže od zapaljive retorike i da rade zajedno da izgrade bolju budućnost za čitav region".



Kako prenosi VOA, na presudu su reagovali i senatori.



Ben Kardin iz Odbora za spoljne poslove Senata i član američke Helsinške komisije, pozdravio je presudu, ali kako je rekao - senku baca to što Mladića mnogi na Balkanu i dalje smatraju herojem, i to što se pojedini svetski lideri - poput sirijskog, ponašaju isto i za zločine prolaze nekažnjeno.



Predsedavajući Helsinške komisije, senator Rodžer Viker rekao je da se nada da će presuda sprečiti reviziju istorije i doprineti pomirenju.



Profesor Univerziteta Džons Hopkins i ekspert za Balkan Danijel Server ocenjuje da je presuda "najbolji mogući, ali istovremeno i nezadovoljavajući ishod".



On je u svom blogu podsetio da se na Haški sud na Balkanu ne gleda blagonaklono zbog pojedinih oslobađajućih presuda, ali da je tribunal baziran na principima da će pre da oslobodi nekog ko je kriv, nego da osudi nekog ko je nevin i da tako treba da bude.



Ipak, Server zaključuje da je najveća korist od tog suda bila što se oni koji su optuženi za ratne zločine nisu posle bavili politikom - osim u slučajevima BiH, Hrvatske i Kosova.



Nekadašnji komandant NATO snaga u Evropi Džejms Stavridis ocenjuje za VOA da je ova presuda najkonkretniji i najvažniji događaj u istoriji svetskog pravosuđa, a za Mladića kaže da je "zao čovek koji zaslužuje da ostatak svog života provede u zatvoru i razmisli o tome koliku je štetu naneo celom svetu".



Ričard Kauzlarić, nekadašnji američki ambasador u BiH, za Glas Amerike kaže da je, poput mnogih ljudi, bio lično angažovan oko presude Ratku Mladiću i da je čekao ishod.



On se nada da će doživotna zatvorska kazna Mladiću omogućiti da razmisli o tome koliko je štete naneo svetu.



Haški tribunal ranije je prvostepeno osudio bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, generala Ratka Mladića, na doživotnu zatvorsku kaznu zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u Bosni i Hercegovini.



Mladić (74) je proglašen krivim za genocid nad "nekoliko hiljada" Muslimana iz Srebrenice, progon Muslimana i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, terorisanje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje za taoce "plavih šlemova" Ujedinjenih nacija od 1992. do 1995. godine.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva