:

:

TV Most

clock

Jun 13, 2018   21:53

0

200

Sutra hitan sastanak SB UN zbog građanskog rata u Jemenu


Aktuelni predsednik Saveta bezbednosti, ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja, rekao je danas novinarima da je sednica sazvana na zahtev Velike Britanije.



Savet bezbednosti je snažno podržavao napore novog izaslanika UN za Jemen, Martina Grifitsa, da se nastavi sa političkim pregovorima i izbegne vojna eskalacija građanskog rata u Jemenu, u kome je od 2015. godine život izgubilo više od 10.000, a raseljeno više od dva miliona ljudi.



Grifits je ranije danas upozorio da bi dalja vojna eskalacija imala ozbiljne posledice po humanitarnu situaciju u Jemenu, prenosi AP.



Arapska koalicija danas je otpočela vojnu i humanitarnu operaciju velikih razmera u Zapadnom Jemenu, a cilj operacije je osigurati nesmetano snabdevanje jemenskog naroda humanitarnom pomoći oslobađanjem luke grada Hodeida u Crvenom moru od Huti pobunjenika.




To je navela i Ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata u Beogradu u saopštenju dostavljenom Tanjugu, a povodom najnovijih dešavanja na Bliskom istoku, u vezi sa vojnom intervencijom Arapske koalicije koju predvodi Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.



"Arapska koalicija prepoznaje da tekuće operacije u i oko grada Hodeida predstavljaju značajan humanitarni izazov, te blisko sarađuje sa glavnim agencijama za pruzanje pomoci u Jemenu kroz mehanizam humanitarne koordinacije Ujedinjenih nacija kako bi se pomoglo rešavanje potreba civilnog stanovništva", izjavio je za Tanjug ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata u Srbiji, Mubarak Said Al Daheri.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva