:

:

TV Most

clock

Avgust 16, 2017   12:05

0

129

Tabaković: I ubuduće cenovna i finansijska stabilnost u Srbiji

"Takvi rezultati rada NBS doprinose poboljšanju standarda građana i nadam se da će oni to u narednim godinama osećati sve više", rekla je Jorgovanka Tabaković na prezentaciji izveštaja o inflaciji.

Istakla je da je inflacija u Srbiji niska, stabilna i predvidiva poslednje četiri godine i da je infalcija 2012. godine bila 13 odsto, a sada je 3,2 odsto na međugodišnjem nivou.

"Kamatne stope na kredite privredi, stanovništvu i zaduživanje države su značajno pale čemu je doprinela dobro odmerena monetarna politika", rekla je Jorgovanka Tabaković i dodala da su dobri rezultati fiskalne politike pomogli NBS u ostvarivanju ciljeva.

Prema njenim rečima, uspeh monetarne i fiskalne politike je što su problematični krediti značajno smanjeni.

Tabakovićeva je dodala i da je jedna od najvećih američkih investicionih banaka JP Morgan uvrstila dinarske hartije od vrednosti u trgovanje i sama ih je 11. avgusta kupila.

"To je dobra vest za Srbiju i za građane", rekla je guvernerka ističući da će JP Morgan preporučiti i ostalim investitorima da kupuju dinarske hartije od vrednosti.

Prema njenim rečima, NBS će nastaviti da radi na povećanju nivoa dinarizacije, ali da je to dugotrajan proces i jedan od strateških ciljeva centralne banke.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva