:

:

TV Most

clock

Jun 13, 2018   21:20

0

166

Tehnički pregledi će od 5. jula biti detaljniji


Ovo su najvažnije novine "Pravilnika o vršenju tehničkog pregleda vozila" koji stupa na snagu 5. jula ove godine.


 


- Fotografisanje vozila na liniji tehničkog pregleda, koji predviđa pet obaveznih fotografija i vođenje evidencije vraćenih vozila je u suštini najvažniji rezultat koji očekujemo od primene novog Pravilnika - kaže, za "Novosti", Vladimir Marinković, predsednik UO Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda (NATEP). - Tačno je propisan postupak i vreme trajanja provere ispravnosti vozila.


 


Prema njegovim rečima, odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima predviđeno je da Vlada Srbije, odnosno Ministarstvo trgovine, određuje najnižu i najvišu cenu usluge tehničkog pregleda na predlog Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.


 


- Sa naše strane, a pritom mislim na sva udruženja tehničkih pregleda Srbije (NATEP, UOTP i ATPV), mi smo naš predlog cena poslali MUP Srbije sa obrazloženjem, preciznom računicom koliko bi ta usluga morala da košta - naglašava Marinković.


 


U tom predlogu, cena tehničkog pregleda za putnički automobil bi se kretala od 3.000 do 4.700 dinara. U udruženjima tehničkih pregleda, veruju da će Ministarstvo trgovine sigurno propisati minimalnu cenu ali da bi bilo i najbolje da sve tržište reguliše.


 


Izvesno je, međutim, da će sada biti zakazivanja tehničkih pregleda jer će biti potrebno najmanje 35 minuta kontrole po vozilu. Kontrola vozila se, u suštini, ne menja. I dalje će se proveravati kočnice, fizičko stanje vozila, upravljački sistem, stakla... Na listi pregleda biće i stanje karoserije vozila.


 


- Niko neće biti vraćen sa tehničkog pregleda zbog, kako se to kaže, "tačkica rđe" - objašnjava Marinković. - Neće, međutim, moći da prolaze vozila sa 15 do 20 odsto truleži, kao do sada.


 


Najvažnije je, slažu se svi, od predstavnika Udruženja tehničkih pregleda do vozača da se uvede red u ovu oblast i da nam se na drumovima nađu tehnički ispravna vozila koja ne ugrožavaju bezbednost u saobraćaju.


 


Zagađivačima rok tri godine


Na tehničkim pregledima ubuduće će se meriti i količina izduvnih gasova, ali će svi oni koji budu premašili zadate norme koje vozilo ima u trenutku kada je napravljeno, biti o tome samo obavešteni.


 


- Njima će se dati rok od tri godine da svoje vozilo dovede u okvir zadatih normi bilo da ugrade ili zamene katalizatore, filtere - objašnjava Marinković.

Izvor: Novosti

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva