:

:

TV Most

clock

Avgust 20, 2018   19:48

0

147

Tri kompanije dostavile prijave za strateško partnerstvo za RTB Bor

Narednih dana, kako saznajemo, Vladina radna grupa za privatizaciju RTB-a razmotriće finansijski i tehnički deo ponuda da bi videla kakve poslovne planove imaju za borski kombinat i koliko procenata vlasništva traže da bi uložili 350 miliona dolara. Za početak moraju da ispune uslove tendera.

Prvi je da je potencijalni strateški partner, uz prijavu, morao dostaviti i depozit ili bankarsku garanciju od milion američkih dolara.

Zatim, budući strateški partner mora iza sebe da ima kontinuitet od najmanje deset godina bavljenja eksploatacijom bakra i drugih obojenih metala.

Naposletku uslov da je ostvaren prihod od najmanje pola milijarde američkih dolara u protekloj godini.

RTB ima rudne resurse i dobro je što država traži investitora koji će ulagati u njegov razvoj, kažu stručnjaci.

"Bor u ovom trenutku može da preživi samo iz tekućeg poslovanja zato što je imao sreću da je visoka cena bakra. Država nema više mnogo manevarskog prostora, jer je teško izdržati neku situaciju da servisiramo RTB Bor", ukazuje Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Bor je RTB, a RTB je Bor, kažu u lokalnoj samoupravi. Njima je najvažnije što Vlada budućeg strateškog partnera obavezuje da zadrži svih 5.000 radnika.

"Grad i RTB moraju da budu partneri i moraju zajedno da grade i da nastave saradnju na nivou i na način na koji je ta saradnja dosad postojala, a to je upravo kroz osnaživanje ekonomije, stvaranje uslova da se podigne privredni ambijent u gradu Boru. Kako u gradu Boru, tako i u Srbiji", ističe gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Proteklih decenija propala su četiri pokušaja privatizacije RTB-a. Ako sada sve bude po planu, strateški partner bi u Bor stigao već krajem godine.

 

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva