:

:

TV Most

clock

Avgust 19, 2018   15:37

0

213

U Antaliji otovoren konzulat Srbije


Konzulat Srbije nalazi se u Hotelu Regnum u Beleku, u neposrednoj blizini antalijskog aerodroma, a na čelu konzulata biće Fikret Ozturk. Konzulat je otvoren kako bi pružao pomoć i konzularnu zaštitu našim građanima koji borave u antalijskoj regiji, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.



Ministri Srbije i Turske su zatim na sastanku razmotrili bilateralnu saradnju i regionalna pitanja i zajednički ocenili da su bilateralni odnosi na zavidnom nivou. Podsticaj tome dao je lični odnos dva predsednika, a tu potvrdu su dobili i u vrlo frekventnoj razmeni poseta na najvišem nivou.



Na sastanku je ponovljeno i da je ekonomska saradnja posledično doživela svoj uspon i sada trgovinska razmena iznosi milijardu dolara na godišnjem nivou, a cilj je podići je u najskorije vreme na tri milijarde, navodi se u saopštenju MSP. Srbija i Turska imaju visok stepen podudarnosti u stavovima po nizu međunarodnih pitanja, kao i da treba nastaviti zajednički rad u cilju poboljšanja položaja obe države na međunarodnom planu, ocenjeno je na sastanku.



Borba protiv terorizma, otvaranje kulturnih centara i saradnja u oblasti investicija, samo su neka od polja na kojima će se produbljivati dalja saradnja. Turska agencija Anadolija je prenela Dačićevu izjavu da Srbija nikada neće biti deo nikakve koalicije onih koji žele da rade protiv Turske, uključujući i neke od ovih organizacija koje se nalaze u našoj zemlji, ali i regionu.



"Srbija nikada neće pružati utočište nekome ko bi se borio protiv turskih interesa, turske države i naših turskih prijatelja", izjavio je Dačić.



Šef srpske diplomatije podseća da u Turskoj postoji veliki broj građana koji vode poreklo iz Srbije, a takođe u Srbiji postoji i "jedan broj Turaka, ali i muslimanskog stanovništva, bilo da se oni zovu Bošnjaci ili muslimani, koje ima posebne simpatije prema Turskoj".



"Mi sve to moramo i treba da koristimo da bude u funkciji zajedničkog života i zajedničkih interesa Srbije i Turske", zaključio je Dačić, navodi Anadolija.



Inače, broj turista iz jedne u drugu zemlju je u stalnom porastu, a sada iznosi oko 100.000 turskih turista u Srbiji i 140.000 srpskih u Turskoj, što su takođe pokazatelji produbljivanja odnosa i uspona bilateralne saradnje i međusobnog razumevanja.


Izvor: Tanjug,RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva