:

:

TV Most

Foto: RTV Puls

clock

Mart 01, 2017   13:36

0

166

U Leposaviću nema medjuetničkih sukoba

Potpredsednik za zajednice u opštini Leposavić Đemšit Bekteši kaže da je situacija dobra i da nema sukoba na etničkoj osnovi.

„Radim ovde već 15 godina, nisam doživeo ni najmanji eksces. Krećemo se normalno, a u albanska sela dolaze Srbi zbog kosovskih dokumenata i nema nikakvih sukoba“, rekao je Đemšit.

Sa druge strane, direktor opštinske kancelarije za povratak i zajednice Mihret Salković, koji je po nacionalnosti Bošnjak, ocenuje aktuelnu bezbednosnu situaciju nikad boljom.

„Posle 15 godina imamo Albanca na mestu potpredsednika za zajednice i zamenik predsedavajućeg Skupštine opštine je Albanac, ali uvek može bolje. Komunikaciju stalno treba razvijati“, kaže Salković i naglašava da su kancelarije za zajednice otvorene i u selima sa albanskom većinom leposavićke opštine: Košutovo, Bistrica i Ceranja.

I komandir lokalne policije u Leposaviću Aleksandar Filipović kaže da je bezbednost svih građana veoma dobra, ali da je, s tim u vezi, najbitnije mišljenje meštana albanskih sela.

„Vreme međuetničkih incidenata je prošlo“, naglašava Filipović.

Gradonačelnik Leposavića Dragan Jablanović deli mišljenje učesnika debate, a slododa kretanja u ovoj opštini, po njegovim rečima je ravnopravno dostupna i Srbima i Albancima.

„Nikom ne bi smetalo da naše komšije Albanci dolaze svakog dana u Leposavić“, rekao je Jablanović.
Na debati koja je uspešno organizovana u zgradi opštine Leposavić učestovalo je petnaestak meštana srpske i albanske nacionalnosti koji su potvrdili da u njihovim selima nema bezbednosnih problema.

Direktor Humanog centra Mitrovica Veroljub Petronić zahvalio je domaćinima na saradnji na organizaciji javne debate i izneo preliminarne rezultate istraživanja javnog mnjenja o bezbednosti Albanaca na severu Kosova.
Po njegovim rečima, većina ispitanika ocenjuje aktuelnu bezbednosnu situaciju ni dobro ni loše, što smatra čak 47,5 odsto ispitanika.

„Onih koji misle da je bezbednost Albanaca na severu Kosova loša ili sasvim loša je 37,3 odsto, dok je u istraživanju 15,2 odsto ocenilo situaciju kao dobru ili uglavnom dobru“, rekao je Petronić i dodao da građani opštine Leposavić albanske nacionalnosti najviše veruju policiji, zatim KFOR-u i Euleksu.

Na listi bezbednosnih problema koji brinu Albance na severu Kosova na prvom mestu je sloboda kretanja, što misli 71,7 procenata ispitanika, a zatim terorizam, kriminal i korupcija.

I Srbi i Albanci veruju da posle potpisivanja Briselskog sporazuma neće doći do iseljavanja građana sa severa Kosova, pokazuje istraživanje, kažu u Humanom centru Mitrovica.

Istaživanje Bezbednost Albanaca na severu Kosova realizovano je u saradnji sa Multietničkom organizacijom za razvoj i trening MODT u Severnoj Mitrovici i RTV Puls, uz finansijsku pomoć Kosovske fondacije za otvoreno društvo KFOS, a kompletni rezultati istraživanja javnosti su predstavljeni 23. februara u Severnoj Mitrovici.

Izvor: RTV Puls

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva