:

:

TV Most

clock

Jun 08, 2018   21:45

0

224

U Noći knjige kupuje se 10 i više naslova


Ove godine sve se urotilo protiv najveće manifestacije posle Sajma knjiga u Beogradu, koja promoviše knjigu i čitanje, jer je temperatura značajno prešla preko 30 stepeni, a baš u vreme njenog početka započela je blokada gradskog saobraćaja.




Međutim, knjiga je zahvaljujući knjigoljupcima ipak danas stigla do kupaca što je najbolji dokaz da Beograđani zaista vole da čitaju.


U redovima ispred pet blagajni koje su bile raspoređene u knjižari i njenom kafeu nije se mogao videti kupac sa manje od četiri knjige, jer za to se dobijao popust od 40 odsto.



Najveći broj knjiga kupila je jedna čitateljka grupe "Delfi kutak" na društvenoj mreži fejsbuk, koja inače ima 13 članica svih generacija i profesija.



Ona je, naime, na samom početku Noći knjige u dve korpe imala 14 knjiga i upozorila da to nisu sve koje je planirala da kupi, ali je u predahu između kupovine sela da popije kafu.



Nisu večeras došle baš sve članice ove internet grupe, ali bilo ih je desetak i rešene su da ostanu do kraja, do ponoći, jer računaju da će onda biti manja gužva i manje vruće pa će "otkriti" i neke knjige koje možda nisu zapazile na internetu.



U prodaji su naime i knjige drugih izdavača, ne samo Lagune, koja daje najveće popuste dok "gostujući" daju popust od 20 odsto.



Koliko će do ponoći biti prodato knjiga znaće se tek tokom sledeće sedmice kada se svedu računi, jer ove godine "Noć", je dobila regionalnu dimenziju.



Knjige se prodaju na 55 lokacija u 26 gradova, među kojima su i one u Banjaluci, Tuzli, Sarajevu, Podgorici i Nikšiću.



Knjige se mogu kupiti i putem interneta sa popustima koji važe u knjižarama, a ako je račun za tako naručene knjige iznad 2000 dinara one se dostavljaju besplatno.



Pažnju je privukla i grupa mladih žena koja je na blagajnu došla s 24 knjige za osnovce i jednom na francuskom jer, kako su objasnile, od prošle godine su uvele da svaki đak 2/4 razreda škole "Vladislav Ribnikar" dobije uz đačku knjižicu po jednu zabavnu knjigu, a ona francuska je, objasnile su, za njihovu omiljenu profesorku koja ih uči francuskom jeziku.



Roditelji su se složili prošle godine da sakupe pare za kupovinu knjiga-poklona za svakog učenika u tom razredu i ovaj "projekat" su rešili da nastave svake godine dok im deca pohađaju tu školu.



Ove godine u kafeu knjižare u SKC posetioci su mogli da se besplatno slikaju i da odmah dobiju fotografiju na hartiji koja reklamira Noć knjige. Za one koji su želeli da se maskiraju pored kamere se nalazio sto prepun raznih maski.



Za sada se ne zna koje su knjige bile najviše tražene, ali prema rečima urednice redakcije Lagune Mine Kebin, od stranih je bila veoma tražena neka iz serijala "Sedam sestara" Lusinde Rajli.



Pokazalo se, inače, da nije promašaj što se kod svih velikih izdavača mogu naći reprinti klasika od Štajnbeka do Agate Kristi, jer se radi o knjigama za koje mlađe generacije nisu ni čule.




 


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva