:

:

TV Most

clock

Avgust 18, 2017   12:05

0

128

U ponedeljak 19 godina od otmice Đura Slavuja i Ranka Perenića

Na mestu otmice UNS i DNKiM postavili su obeležje na kom piše: "Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih", na srpskom i albanskom jeziku. Spomen obeležje nestalim kolegama do sada je rušeno pet puta, a odgovorni nikada nisu pronađeni.

UNS i DNKiM traže od Euleksa, Unmika, Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije i Suda za ratne zločine na KiM, da pokrenu, odnosno obnove istrage o ubistvima i kidnapovanjima novinara i medijskih radnika na Kosovu.

UNS i DNKiM od ovih institucija i ogranizacija zahtevaju da javnom kampanjom i kroz program zaštite svedoka podstaknu pojedince da progovore o zločinima nad novinarima.

Slavuj i Perenić su 21. avgusta 1998. godine krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočište da urade prilog o povratku otetih monaha. Viđeni su u Velikoj Hoči, u prepodnevnim satima, odakle su greškom krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom Oslobodilačke vojske Kosova. Automobil u kojem su bili, plava Zastava 128, nikada nije pronađen.
Do danas porodice Perenić i Slavuj nemaju zvanične informacije o njihovoj sudbini.

UNS i DNKiM podsećaju da nisu rasvetljene ni druge otmice i ubistva novinara na KiM.

Ljubomir Knežević, novinar prištinskog "Jedinstva" i dopisnik "Politike" otet je 6. maja 1999. godine kod Vučitrna u podnožju planine ÄŒičavica. Aleksandar Simović, novinar i prevodilac, nestao je 21. avgusta 1999. godine u Prištini. Deo posmrtnih ostataka Simovića pronađen je u selu Obrinje kod Glogovca. Momir Stokuća, fotoreporter, ubijen je 21. septembra 1999. godine u porodičnoj kući u centru Prištine, a medijskog radnika Mila Buljevića 25. juna 1999. godine, nedaleko od izbegličkog centra u Prištini, otela je OVK. Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova, nestao je 9. septembra 2000. godine u Prištini.

Na Kosovu su u periodu od 1999. do 2005. godine ubijeni novinari listova „Bujku“ Afrim Malići (1998), „Informator“ Informativnog centra Kosova Enver Maljoku (1999), "Rilindja" Šefki Popova (2000) i „Bota sot“ Džemailj Mustafa (2000), Bekim Kastrati (2001) i Bardilj Ajeti (2005).

UNS je početkom ovog meseca objavio i da je Krist Gegaj, urednik u RTV Priština, ubijen u Istoku septembra 1999. godine, tri meseca po dolasku međunarodnih snaga, a do ovog UNS-ovog saznanja njegovog imena nije bilo ni u jednoj evidenciji stradalih novinara.

Kako se u saopštenju UNS-a ističe, niko nije odgovarao ni za jedno ubistvo odnosno nestanak ovih novinara i medijskih radnika.

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva