:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Avgust 19, 2018   15:13

0

292

U Prilužju proslavljena hramovna slava


Svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Prilužju, u prisustvu velikog broja vernika, služio je vladika raško-prizrenski Teodosije, uz sasluženje sveštenstva i monaštva ove eparhije.



„Da Gospod, koji je istina i pravda, i ljubav i život, bude u nama i da budemo mi sa njim, jer samo ako smo sa Bogom, onda ćemo kroz ovaj život hodati uspravno i odoleti svim iskušenjima i nevoljama“, rekao je vladika Teodosije.



Nakon liturgije usledila je sveta tajna pričešća i tradicionalna litija oko hrama. Osveštano je grožđe i rezani su slavski kolači. Tradicionalno, i ove godine, jedan od domaćina slave je Opština Prilužje.



„Ovaj hram nas okuplja ovde, on će da nas održi da ostanemo ovde, da ne odemo iz Prilužja i sa Kosova i Metohije. Želim da nas Srbija ne zaboravi i da misli na nas“, istakao je Aca Mišić, predsednik Privremenog organa Opštine Prilužje.



Kolač za narednu godinu uzeo je Ivan Tripković iz Plemetine.



Hramovnoj slavi u Prilužju prisustvovao je i predsednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji, Milorad Arlov , koji je crkvi poklonio duborez blaženopočivšeg patrijarha Pavla, a šestočlanoj porodici Ristić uručio je novčanu pomoć.



„Danas, na ovaj sveti dan, uručena je jednokratna novčana pomoć porodici Ristić iz Prilužja i želeo bih da poručim da ćemo Kosovo i Metohiju sačuvati  sa rađanjem više dece“, rekao je Arlov.



Crkvu Preobraženja Gospodnjeg izgradili su meštani Prilužja. Pre deset godina ona je osveštana i od tada o praznicima ovde se okuplja verni narod.


Izvor: TV MOST

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva