:

:

TV Most

clock

Septembar 22, 2017   12:05

0

132

"U reformu javne uprave potrebno uključiti i stručnu javnost"


Branko Ružić je na radionici za izradu novog Akcionog plana za sprovođenje Strategije reforme javne uprave za naredni dvogodišnji period od 2018. do 20120. godine istakao da je u protekle tri godine između ostalog uspostavljen sistem razmene službene evidencije – jednošalterski sistem, koordinacija inspekcijskih službi, stabilne javne finansije i drugo.



"Reforma javne uprave se tiče svih organa i potrebno je uključivanje svih zainteresovanih strana, najšire stručne i zainteresovane javnosti, koja bi pružila dovoljno znanja i argumentaciju da se reforma implementira na najbolji mogući način", poručio je Ružić okupljenima na skupu u Palati "Srbija" u Beogradu.



Rekao je da je krajnji cilj stvaranje efikasne i servisno orijentisane uprave.



"Ono što je sada važno je da jasno sagledamo gde se nalazimo i na osnovu identifikovanih nedostataka pomerimo se još dalje u postizanju planiranih ciljeva iz Strategije reforme javne uprave", rekao je Ružić.



Podsetio je da je 2014. godine, kada su planirane konkretne mere kroz Akcioni plan, reforma javne uprave zauzela, kako je naglasio, važno mesto u programu nove vlade.



Međutim, kaže, reforma je stavljena u kontekst ograničenih resursa i potrebe da se javni sektor smanji usled trogodišnjeg stendbaj aranžmana o predostrožnosti sa MMF-om.



"Proces fiskalne konsolidacije je postao prioritet kako bi se na taj način u budućnosti osigurao dovoljan fiskalni prostor za reforme u različitim sektorima", objasnio je Ružić i pozvao učesnike skupa da u naredne dve godine isplaniraju reforme zajedno sa resornim ministarstvom.



Na radionici su bili prisutni predstavnici 12 nevladinih organizacija kao i i više ministarstava i predstavnici Stalne konferencije gradova i opština.

Danka Bogetić iz Delegacije EU u Srbiji rekla je da će Akcioni plan predstavljati matricu rada državne uprave u naredne tri godine.



"U mnogo boljoj smo situaciji u odnosu na prvi Akcioni plan koji je bio preambiciozan. Reforma javne uprave je izrazito kompleksna i nemoguće je sve uraditi u isto vreme", rekla je Bogetić.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva