:

:

TV Most

clock

Jun 22, 2018   08:31

0

117

U Skupštini rasprava o zakonima iz oblasti rada


Kada je u pitanju predloženi zakon o ratnim memorijalima, Ðorđević je obrazlažući zakon u parlamentu kazao da nacrt predstavlja kodifikaciju dosadašnjih važećih propisa, te da ima za cilj efikasnije delovanje državne uprave u postupku zaštite redovnog i investicionog održavanja ratnih memorijala, uspostavljanje evidencija i uvođenja novih ratnih memorijala.


 


Zakonom o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima, prema rečima Ðorđevića, usmerava se na rešavanje problema neformalno zaposlenih sezonskih radnika u poljoprivredi. 


 


„Problem u angažovanju u poljoprivredi naročito je izražen u letnjim mesecima, kada pored pronalaženja radnika, poslodavci se suočavaju i sa birokratskim procedurama na prijavi radnika koji su najčešće angažovani na par dana", naveo je Ðorđević. 


 


Dodao je da trenutni zakon ne može da prati dinamiku zapošljavanja u sezonskim poslovima, te da je potrebno uvesti novi model koji bi poslodavcima omogućio relativno jednostavnu prijavu i ođavu radnika. 


 


„Donošenjem zakona značajno će se smanjiti vreme prijave i ođave radnika, odnosno biće uveden fleksibilan način angažovanja sezonskih radnika, prilikom elektronske platforme", kazao je ministar i dodao da se predlogom zakona predviđa i umanjenje poreza, što ce dovesti do smanjenja troškova za angazovanje sezonskih radnika. 


 


Za donošenje zakona o zapošljavanju stranaca osnovni razlog je, kako je rekao Ðorđević, preciziranje odredbi tog zakona o pojednostavljivanju postupka izdavanja radne dozvole, a sa ciljem privlačenja stranih investicija. 


 


Zakonom o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti predviđeno je da se uređenjem birokratske procedure smanji nepotrebno administriranje i omogući brže i efikasnije poslovanje poslodavcima i radnicima. 


 


„Poslodavci će nesmetano moći da šalju radnike i poboljšaju konkurentnost na stranim tržištima", kazao je Ðorđević. 


 


Kada je reč o zakonu o finansijskoj podršci porodicama sa decom, Ðorđević je naveo da on predstavlja deo ukupne društvene brige o deci i odnosi se na poboljšanje uslova za zadovoljavanje osnovnih potreba dece, posebne podsticaje za rađanje dece i podršku materijalno ugroženim porodicama, porodicama sa decom sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i deci bez roditeljskog staranja. 


 


Ministar je istakao da je trenutno u Srbiji negativan prirodni priraštaj, kao i u poslednjih 27 godina, te da ako se nastavi ovaj trend, za 40 godina ćemo nestati kao narod. 


 


„Ovaj zakon je zasnovan na pravu roditelja, dece i obavezi države da podrži dobrobit rađanja dece. Nova rešenja doprinose novoj strategiji za podsticanje rađanja, a svojim odredbama potvrđuje opredeljenje države da se podsticajnim merama, uvođenjem roditeljskog dodatka uhvati u koštac sa jednim od najvećih problema danas, a to je nedovoljan broj novorođene dece", kazao je on. 


 


Govoreći o zakonu o mirnom rešavanju radnih sporova, Ðorđević je kazao da su ključni razlozi za donošenje tog zakona rasterećenje sudova, poboljšavanje odnosa poslodavaca i zaposlenih, te ušteda budžetskih sredstava. 


 


„Unapređenje treba da doprinese podsticanju poslodavca i zaposlenih da međusobne sporove rešavaju mirnim putem, posredstvom Agencije, kako bi se što više rasteretili sudovi i arbitrima u postupku smanjili troškovi", kazao je Ðorđević. 


 


Ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa najviše primedbi izneli su zbog toga što se vodi objedinjena rasprava o svih 13 tačaka dnevnog reda, a najviše su komentarisali zakone o sezonskim radnicima, o ratnim memorijalima, kao i o finansijskoj podršci porodicama sa decom, za koji su imali i pohvale i primedbe. 


 


Poslanik Dveri Boško Obradović, koji je na sednici dobio opomenuo, kritikovao je zakon o ratnim memorijalima, kao i zakoni o vojnim veteranima. 


 


Istakao je da je problem što se ne navodi na koje se tačno ratove odnosi taj zakon, na koje memorijale. Naveo je da je problematično i rešenje o pojednostavljivanju angažmana sezonskih radnika. 


 


Naveo je da su Dveri uvek spremne da podrže politiku koja se bori protiv "bele kuge" i pohvalio ministarku bez portfelja zaduzenu za demografiju i populacionu politiku Slavicu Ðukić Dejanović za njene napore da sa predstavnicima svih društvenih kategorija razgovara o tome kako raditi na rešavanju tog problema. 


 


Poslanica Demokratske stranke Gordana ÄŒomić kritikovala je zakon o ratnim memorijalnima, zakon o sezonskim radnicima i zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom i kazala da se ta tri zakona izdvajaju po „populizmu i jeziku dobrih namera bez odgovornosti".

Izvor: Tanjug

Politika

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva