:

:

TV Most

clock

April 18, 2018   12:05

0

187

Ugovor o kreditu u "švajcarcima" raskinut sudskom presudom

Prema presudi, nakon raskida ugovora, korisnik banci duguje 3,8 miliona dinara umesto 9,5 miliona koliko je bilo predviđeno planom otplate, pa je korist za tužioca očigledna, navodi se u saopštenju.
 
Presudom su konstatovani uslovi za raskid ugovora zbog promenjenih okolnosti, a koje se tiču enormnog skoka kursa franka u odnosu na dinar i evro, ali i zbog bolesti dužnika, u ovom slučaju.
 
Prema faksimilima rešenja Apelacionog suda iz Novog Sada koje je medijima prosledila "Efektiva", banka je klijentu pustila u tečaj stambeni kredit u iznosu od 5,69 miliona dinara u oktobru 2008. godine.
 
Mesečna rata otplate kredita je u početku bila 34.000 dinara, da bi u jednom trenutku dostigla 82.000 dinara.
 
Sud je u obrazloženju odluke naveo da iz utvrđenih činjenica nesumnjivo proizlazi da je od zaključenja ugovora pa do podnošenja tužbe došlo do promenjenih okolnosti - rasta švajcarske valute, nastupanja bolesti kod korisnika kredita i otežanog ispunjavanja njegovih obaveza, čime su se "ispunili uslovi propisani odredbom 133 Zakona o obligacionim odnosima za raskid ugovora zbog promenjenih okolnosti".
 
Takođe, konstatovano je narušavanje načela jednakosti uzajamnih davanja sadržano u članu 15 Zakona o obligacionim odnosima, kao i nedovoljna informisanost korisnika u predugovornoj fazi o svim rizicima podizanja kredita indeksiranog u švajcarskoj valuti.
 
Iz "Efektive" podsećaju da je nedavo doneta i jedna odbijajuća presuda na Apelacionom sudu u Beogradu, uprkos prethodnoj odluci Vrhovnog suda kojom se ista takva presuda ukida u delu za raskid ugovora i vraća na ponovno odlučivanje, čime, kako ocenjuje ovo Udruženje "sudije beogradskih sudova (84, Viši i Apelacioni sud) zapravo jedini u Evropi smatraju da su CHF krediti potpuno zakoniti".
 
U saopštenju "Efektive" se takođe podseća na iskustvo zemalja u regionu - na presude i Sloveniji i BiH o apsolutnoj ništavosti takvih ugovora, na tri presude Evropskog suda pravde koji je poništio valutnu klauzulu ovih kredita, kao i na zakone o konverziji koji su doneti u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Mađarskoj.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva