:

:

TV Most

clock

Avgust 19, 2017   12:05

0

153

Uhapšeno petoro osumnjičenih za napade u Finskoj

Istraga o ulozi petoro osumnjičenih u napadu u Turku je u toku, rekao je za AFP detektiv nadzornik Markus Lejn iz Nacionalnog biroa za istragu i naveo da policija još uvek nije sigurna da li su osumnjičeni učestvovali u napadu.

"Ispitaćemo ih, a nakon toga možemo da vam kažemo više, znamo da su bili u kontaktu sa glavnim osumnjičenim", rekao je Lajne.

Policija je juče ranila glavnog osumnjičenog za napad i on se trenutno nalazi u bolnici, dok su kasnije još četvorica Marokanaca uhapšena zbog mogućih veza s muškarcem osumnjičenim za napad.

Finska Bezbednosno obaveštajna služba (SUPO) saopštila je da je napad najverovatnije bio teroristički akt.

Zvaničnik SUPO Peka Hiltungen rekao je novinarima da je ta bezbednosna agencija istraživala veze osumnjičenih za napad i ekstremističke organizacije Islamska država, dodajući da je ID ranije ohrabrivala napade.

Stiče se utisak da je napadač koji je došao u Finsku prošle godine, birao žene za svoje žrtve, saopštila je policija, prenosi Rojters.

Finska televizija MTV je, pozivajući se na neimenovane izvore, objavila da je osumnjičenom odbijen zahtev za azil.

Policija nije komentarisala te navode, ali je saopštila da je on bio u procesu razmatranja zahteva za azil.

Kako podseća AFP, policija je juče ranila osumnjičenog za napade u Turku koji je nožem izbo i povredio više osoba. On je uhapšen nekoliko minuta nakon samog napada.

Glavni osumnjičeni napadač je 18-godišnji marokanski državljanin objavila je policija, ali nije otkrila njegovo ime, prenosi AP.

Policija je do sada opisivala glavnog osumnjičenog kao "mladog čoveka stranog porekla" ne navodeći druge detalje, osim da je bila u saradnji sa finskom imigracionom službom.

Finski Nacionalni biro za istragu saopštio je da su dve osobe koje su poginule finski državljani, dok su među ranjenima Italijan i Šveđani.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva