:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

April 22, 2018   12:05

0

206

Upravnici zgrada dobili cenovnike


Vranje ima 210 zgrada, tek tri profesionalna upravnika.


"Meni nije teško da se radi, nije naš posao da budemo samo u zgradi,  ja pola dana provedem radeći administarciju", kaže Jovica Mihajhlović, upravnik zgrade u Vranju.


Svega 10 odsto zgrada u Srbiji opredelilo se za profesionalnog upravnika. Njegova zarada varira. Od toga da li radi kao privredno društvo ili kao samostalni preduzetnik, u kojoj lokalnoj samoupravi, o koliko stanova brine, ali i od umeća pregovaranja.


U Beogradu upravnik može da zaradi po stanu i do 1.000 dinara, u nerazvijenim opštinama 80 dinara.


"Očekujemo da profesionalni upravnik dođe da zameni sijalicu ili da održava same popravke u stanu, međutim to nije posao upravnika. Njegov posao je da pripremi plan održavnja u smilslu sagledavanja načina za ostvarivanjem prihoda za zgradu i pokriće određenih troškova", kaže Mirjana Kovačević iz Privrednke komore Srbije.


Najčešće, pokazuju istraživanja, stanari ne znaju šta su tačno ostali troškovi.


"Konkretno mislim na specijalizovanje službe gradsko-stambeno, vojno-stambeno, čišćenja koje zgrada i ulaz plaća", kaže Dušan Uzelac urednik portala "Kamatica".


Nije retkost, naročito u velikim stambenim zgradama, da neki od komšija ne žele da učestvuju u plaćanju troškova održavanja zgrade. To znači manje novca za popravku lifta, fasade, krova.


"Kamatica" je istraživala da li se i na koji način, takve komšije mogu "ubediti" da ravnopravno učestvuju u raspodeli troškova, a šta se dešava ako oni to ipak ne žele.


"Pravno je moguće ako svi stanari ne plaćaju ono što je dogovoreno na skupštini stanara,  suočavaju se i sa mogućim tužbama i izvršiteljem. Moguće je da ako neko nije plaćao održavanje ulaza, a svi stanari su dali novac, moguće je da se protiv tog komišije pokrene postupak i pošalje izvršitelj kako bi prinudno naplatio iznos koji duguje", kaže Dušan Uzelac.  


Rok za upis zgrada u registar istekao je polovinom decembra prošle godine. Zgradama koje to nisu učinile dat je rok da se opredele - ili upravnik među komšijama profesionalni upravnik i zgrada upiše u registar. Zakon o stanovanju predviđa kazne od 50.000 do dva miliona, ako stambena zajednica nije izvršila svoju obavezu.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva