:

:

TV Most

clock

Avgust 15, 2017   12:05

0

117

Veliki potencijal poljoprivredne saradnje sa Kazahstanom

Privedna delegacija Kazahstana je zainteresovana za tehnologiju uzgajanja voća, povrća, žitarica i uljarica, kao i za nabavku semena kukuruza, šećerne repe, uljarica i sadnog materijala - intenzivne bašte, patuljaste jabuke, breskve, kajsije, višnje i trešnje.

PKS i Kancelarija Ambasade Kazahstana u Budimpešti sa sedištem u Beogradu organizovali su sastanak, nakon kojeg je direktor Sektora za ekonomske odnose sa inostranstvom u PKS Nenad Đurđević rekao Tanjugu da je Srbiji jako važna saradnja sa tom zemljom podsetivši da imamo potpisan sporazum o slobodnoj trgovini od 2010. godine.

Rekao je da ima puno potencijala za saradnju i da bi ona tebalo da bude veća.

"Naša robna razmena sa Kazahstanom je 2016. bila oko 77 miliona dolara i u toj razmeni imamo deficit. Nismo zadovoljni i zato je PKS prepoznala poljoprivredu kao oblast u kojoj može da se unapredi saradnja i organizovala ovaj sastanak. Pre svega, za razvoj semenarstva odnosno prodaje i saradnje sa njihovim institutima oko razvoja posebnih kultura, prodaje semena i semenske robe", rekao je.

Đurđević ističe da ima naših kompanija i instituta koji hoće sa njihovim gazdinstvima da naprave dogovore.

Kako kaže, drugi sektor je građevinarstvo i PKS je organizovala na zahtev kompanija iz Srbija učešće na sajmu Kaz build u septembru, na kome će biti 14 naših firmi.

Dodaje da Kazahstan želi sa nama da posluje, ali da su otežavajuće okolnosti daljina i transportne dozvole, koje njihove vlasti dosta restriktivno izdaju.

"Verujemo da ćemo ove godine i naredne uspeti da napravimo neke konkretne ugovore kako bi omogućili da naša razmena bude veća", naveo je Đurđević.

Direktor sektora poljoprivrede u PKS Veljko Jovanović je rekao Tanjugu da je Kazahstan ogromna prilika za srpsku privredu, a posebno u oblasti poljoprivrede, što je to ogromna zemlja sa velikim potencijalima i potrebama u poljoprivredi i prehrambenoj industriji.

"Reč je o semenu i sadnom materijalu i postoje ogromne potrebe za transferom našeg znanja. Imamo institute i privatne kompanije koje se bave proizvodnjom sadnog materijala koje bi mogle da budu konkurentne na ovom velikom tržištu", rekao je Jovanović.

On je istakao su dobri politički odnosi uslov i za privredne odnose, kao i da PKS potencijal vidi u dugoročnim poslovima, a ne samo u trgovini. "Imamo bescarinski režim sa Kazahstanom i možemo da izvozimo značajnu količinu robe ako imamo dobru ponudu, neke naše firme već uspešno posluju u Kazahstanu ne samo u poljoprivredi već i građevinskoj industriji".

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva