:

:

TV Most

clock

April 28, 2017   12:05

0

133

Visoke mere bezbednosti zbog papine posete Kairu

Papa će u Kairu učestvovati u nizu simboličnih sastanaka sa vrhovnim poglavarima verskih zajednica i političkim liderima, kao i na međunarodnoj mirovnoj konferenciji, prenosi AP

Kako podseća agencija, njegova poseta odvija se tri nedelje nakon što su ekstremisti Islamske države izvršili napade na koptske crkve na hrišćanski praznik Cveti, u kojima je poginulo više od 45 osoba.

Papa će se prvo sastati sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el Sisijem i sa patrijarhom koptske pravoslavne crkve Tavardosom Drugim i pomoliti se za žrtve kobnog napada, navodi agencija.

Posetiće i 1.000 godina stari islamski univerzitet Al Azhar, gde će se privatno sastati sa velikim imamom, šeikom Ahmedom el Tajebom i učestvovati na popodnevnoj mirovnoj konferenciji.

Cilj ove posete je da prenese poruku mira državi koja je pogođena napadima islamskih ekstremista i da ohrabri kulturu poštovanja i tolerancije prema religijskim manjinama, rekao je vatikanski državni sekretar kardinal Pjetro Parolin.

Dok papa izbegava "papamobil", koji su njegovi prethodnici koristili na putovanjima u stranim državama, bezbednost je vidno pojačana u narednih 27 sati, koliko će trajati njegov boravak u Kairu.

Ulice u okolini koptske crkve i vatikanske ambasade, kojima će papina kolona vozila prolaziti, zatvorene su za saobraćaj, a naselje Zamalek u dolini Nila gde će papa provesti noć prepuno je policije.

Policajci u čamcima patroniraju Nilom ispred ambasade Vatikana.

Pripadnici snaga bezbednosti nalaze se na svakih 100 metara na putu od aerodroma koji je udaljen 20 kilometara, a na koji je papa sleteo, a oklopna vozila parkirana su ispred predsedničke palate gde će papa prvo pristići.

Među plakatima dobrodošlice u naselju Zamalek nalazi se jedan koji pripada privatnoj kompaniji, a na kom piše "1.000.000 radnika Šarm el Šeika želi dobrodošlicu papi".
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva