:

:

TV Most

clock

Mart 01, 2017   12:05

0

162

Vučić: Veliki i važan dan za Srbiju

U Bariču su počeli radovi na izgradnji auto-puta na Koridoru 11, na deonici od Surčina do Obrenovca, zajedno sa novim mostom preko Save.

Navodeći da je reč o 208 miliona evra, Aleksandar Vučić je rekao da je Srbija mogla da potpiše ugovor tek kada je finansijskom disciplinom i odgovornošću zaustavljen rast javnog duga.

Vučić je naveo da će u toku ove godine biti završen put od Obrenovca do Čačka. To, kaže, mnogo znači za Obrenovac, Stubline, Ub, Slovac, Lajkovac, ali i za Mionicu, Nepričavu, Valjevo, Milanovac i Čačak.

Srbija je pouzdan partner i na nju će Kina uvek moći da računa, izjavio je premijer Vučić povodom otvaranja radova.

Vučić je rekao da most preko Save i Kolubare, dužine oko 1,7 kilometara, košta 103 miliona evra, a da ukupna izgradnja deonice košta 208 miliona evra.

"Verujem da će biti završeno u roku. Da ćemo 2019. godine imati spojen koridor 10 sa koridorom 11. Ove godine da završimo istočni i južni koridor 10", rekao je Vučić.

Zahvalan je ljudima iz Ministarstva građevinarstva, ali i svim radnicima koji rade na niskim temperaturama.

Premijer je uveren da će, uz ovakve radove i veća investiciona ulaganja, rast srpske privrede u godinama koje dolaze biti više od četiri odsto, što Srbiju približava evropskim standardima.

"Ukoliko ste vi, ekselencijo (84, Li Mančang), izrazili želju da gradite prema Crnoj Gori, to je za nas skupo i teško. To jeste od vitalnog interesa za građane Srbije, ali moraćete više da nam pomognete da imamo lakše pregovore ubuduće", naglasio je premijer.

Kako kaže, najskuplji je deo preko Peštera, oko stotinak kilometara, čija je vrednost 1,6 milijardi evra.

"Mi smo pouzdan partner i na nas Kina uvek može da računa. Tako pouzdanih prijatelja nemate puno u svetu", rekao je Vučić. Dodao je da nije došao da obećava, već građani mogu da vide da je završen put Ub–Lajkovac, a uskoro će biti i Lajkovac–Ljig.

"Dovodimo nove fabrike, smanjili smo nezaposlenost sa 25,9 odsto na 13 odsto. Stvari rešavamo jednu po jednu. Srbija je zemlja pobednika i ljudi koji rade, koji donose rezultate, a ne kibicera, i cinika, i onih koji koji dobacuju", poručio je premijer.

Kako je rekao, očekuje od kineskog predsednika Si Đinpinga da ćemo dobiti slot za Peking i onda će "samo nebo biti granica" za saradnju sa Kinom.

On je dodao da će to značiti hiljade biznismena iz Kine i desetine hiljada gostiju i posetilaca iz te zemlje.

U tom pogledu, Vučić je naveo da su u Beogradu, a biće i u drugim gradovima Srbije, postavljeni i znakovi i putokazi na kineskom, ruskom, engleskom i na još nekim jezicima.

"Želimo da Srbija bude destinacija primamljiva i prijemčiva za naše kineske prijatelje, i to ćemo da uradimo", rekao je Vučić.

Početku radova prisustvovali su i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ambasador Kine u Srbiji Li Mančang i generalni direktor kineske kompanije koja je glavni izvođač radova Lu Šan.

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang izjavio je da bi voleo da kineske kompanije nastave da grade auto-put na Koridoru 11 od Čačka do Crne Gore.

"Kao ambasador, želeo bih da kompanija CRBC na terenu pokaže da je sposobna, moćna i odgovorna kompanija i da nastavi svoje radove ka Crnoj Gori", rekao je Mančang na početku radova na izgradnji deonice Koridora 11, od Surčina do Obrenovca.

Mančang je rekao da želi posebno da zahvali "prijateljskom narodu Srbije što čvrsto podržava vladu sa premijerom Vučićem na čelu, koja razvija konkretnu saradnju sa Kinom".

"Kineska vlada veoma ceni tu saradnju", rekao je Mančang. On je primetio da to što kiša danas pada, kada kreću radovi na deonici Surčin-Obrenovac, znači, prema staroj kineskoj poslovici, da i priroda pozdravlja saradnju Srbije i Kine.

Deonica od 17,6 kilometara, 32 meseca rok za završetak radova

Deonica Surčin–Obrenovac ima ukupno 17,6 kilometara, a dužina novog mosta na Savi će biti 1.766 metara.

Glavni izvođač radova je kineska kompanija "Čajna komunikejšns konstrakšn kompani", a domaće fime će učestvovati sa najmanje 49 odsto u vrednosti projekta.

Rok za završetak radova je 32 meseca, a vredni su 208 miliona evra i finansiraju se iz zajma "Eksim banke Kine".

Gradnja je svečano započela u blizini fabrike "Prva iskra". Predviđena je izgradnja auto-puta (84, E-763) u punom profilu, sa četiri vozne i dve zaustavne trake.

Pored izgradnje trase puta sa kompletnom infrastrukturom – elektroinstalacije, trafostanica, telekomunikaciona i saobraćajna oprema – projekat uključuje i izgradnju mosta preko Save i ušća Kolubare, dužine 1.766 metara, izgradnju nadvožnjaka preko železničke pruge Ostružnica–Batajnica, kao i dve petlje – Surčin i Obrenovac.

Autoput Surčin–Obrenovac će omogućiti spajanje Koridora 11 sa Koridorom 10, preko obilaznice oko Beograda na petlji Surčin.

Zajedno sa deonicama u izgradnji, koje takođe grade Kinezi zajedno sa domaćim preduzećima, Obrenovac–Ub i Lajkovac–Ljig, ukupne dužine 50,2 kilometara, i već završenim deonicama Ub–Lajkovac od 12,5 kilometara i Ljig–Preljina od 40,3 kilometara – biće povezan pun profil auto-puta dužine 120 kilometara od Beograda do Preljine.

Kako je ranije najavljeno, krajem ove godine će biti završen auto-put od Obrenovca do Preljine, što je ukupno 103 kilometara.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva