:

:

TV Most

clock

Jun 23, 2017   12:05

0

133

Vučić završio bilateralne susrete, nastavak sutra

Vučić je sastanke započeo jutros susretom sa potpredsednikom ruske vlade Dmitrijem Rogozinom, a nastaviće ih sutra sa još nizom predstavnika država i organizacija, koji su povodom inauguracije doputovali u Beograd.

Inače, tokom dana srpski predsednik sastao se sa potpredsednikom Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Đi Bingsujenom, slovenačkim kolegom Borutom Pahorom, premijerom Gabona, šefom gruzijske diplomatije, ministrom u Vladi Belorusije, parlamentarnim sekretarom Kanade za odnose sa SAD i savetnikom predsednika Palestine za međunarodna pitanja.

Predsednik Vučić je razgovarao i sa zamenicom generalnog sekretara NATO Rouz Gotemiler i ministarkom odbrane Italije Robertom Pinoti, zatim sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović i članovima Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem i Bakirom Izetbegovićem.

Vučić se zahvalio kineskom rukovodstvu što je, dolaskom njihovog visokog predstavnika na svečanost povodom inauguracije, ta zemlja iskaza koliko je iskreno njeno prijateljstvo prema Srbiji.

"Zahvalio bih posebno predsedniku Kine Si Đinpingu zbog inicijative "Jedan pojas jedan put", koja je značajna ne samo za našu zemlju. Zahvalio bih na, kako to predsednik Si kaže, "čeličnom prijateljstvu" Kine sa Srbijom", rekao je predsednik Vučić.

Potpredsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Đi Bingsjuen poručio je da će rukovodstvo Narodne Republike Kine podsticati tamošnje kompanije da i dalje ulažu u Srbiju, ne samo u tradicionalnu industriju i infrastrukturu, već i u napredne visoke tehnologije.

Kako se navodi u saopštenju Generalnog sekretarijata predsednika Republike, Đi je istakao da Kina na taj način želi da pomogne ekonomski napredak Srbije.

Vučić je izrazio zadovoljstvo što su politički odnosi dveju zemalja, kako je rekao, na najvišoj tački razvoja u istoriji, o čemu svedoči intenzivan politički dijalog i razmena poseta na najvišem nivou.

"Za Srbiju je od najvećeg značaja što je pozvana da postane deo kineske međunarodne inicijative "Pojas i put", kao i to što učestvuje u mehanizmu saradnje Kina - CIEZ", istakao je predsednik Srbije.

On je naglasio da je Srbija ponosna na projekte koje realizuje zahvaljujući kineskim ulaganjima, poput modernizacije pruge Beograd - Budimpešta i oživljavanja proizvodnje u Železari Smederevo.

Vučić je visokom kineskom zvaničniku zahvalio na kontinuiranoj i principijelnoj podršci kad je reč o Kosovu i Metohiji i ponovio podršku Srbije politici "jedne Kine".

Niz bilateralnih susreta sa predstavnicima šefova država i vlada, koji prisustvuju svečanosti povodom inauguracije predsednika Srbije, Aleksandar Vučić je započeo jutros sa potpredsednikom Vlade Ruske Federacije Dmitrijem Rogozinom.

Vučić: Evrointegracije neće poremetiti odnose sa Rusijom

Vučić je u razgovoru sa potpredsednikom Vlade Ruske Federacije Dimitrijem Rogozinom podvukao da su evrointegracije strateško opredeljenje Srbije, ali to ne sme i neće da poremeti dobre odnose sa Rusijom, što podrazumeva i neuvođenje sankcija.

On je zahvalio što je ruska delegacija na svečanom prijemu povodom inauguracije zastupljena na tako visokom nivou i što je ruski predsednik Vladimir Putin odredio Rogozina da prenese pozdrave i čestitke.

"To svedoči o uvažavanju Srbije kao nezavisne i suverene države od strane Ruske Federacije, kao i o spremnosti dveju zemalja da održavaju kontinuirani dijalog koji doprinosi razvoju političkih odnosa na obostranu dobrobit", istakao je predsednik Vučić.

Rogozin: SRB i RF zajedno će obeležiti Staljingradsku bitku

Rogozin je nakon razgovora sa Vučićem na svom tviter nalogu objavio da je srpski predsednik potvrdio da će Srbija i Rusija naredne godine zajedno obeležiti 75-godišnjicu Staljingradske bitke.

Predsednik Srbije i potpredsednik Rusije, koji je u Beograd došao na svečanost povodom inauguracije Aleksandra Vučića, dogovorili su tokom jutrošnjeg bilateralnog susreta da to obeležavanje bude u Beogradu, uz učešće najviših zvaničnika.

On je dodao da dobre političke odnose treba pretvoriti u još bolje ekonomske veze, s obzirom na to da postoje velike mogućnosti u različitim oblastima privrede.

Dvojica sagovornika su se saglasila da postojeća saradnja u energetici, poljoprivredi i drugim oblastima treba da bude osnažena.

Razgovor se, kako je navedeno u saopštenju, odnosio i na vojno-tehničku saradnju, a predsednik Vučić je izrazio zahvalnost na dobrom aranžmanu za nabavku vojne opreme koja Vojsci Srbije omogućuje neophodnu modernizaciju.

Prema poslednjim informacijama, potpredsednik ruske Vlade Rogozin očekuje da do isporuke dođe u veoma kratkom roku i predložio je saradnju u vazduhoplovnoj industriji.

Niz bilateralnih susreta sa predstavnicima država ili organizacija, koji prisustvuju današnjoj svečanosti povodom inauguracije predsednika Srbije, Aleksandar Vučić nastavio je razgovorom sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom.

Vučić sa Ivanićem i Izetbegovićem

Vučić se sastao i sa dvojicom članova Predsedništva BiH sa kojima je razgovarao o odnosima Srbije i Bosne i Hercegovine, situaciji u regionu i o uzajamnoj podršci u procesu evrointegracija.

Vučić je razgovarao sa predsedavajućim Predsedništva Mladenom Ivanićem i bošnjačkim članom Bakirom Izetbegovićem, a kako je Vučić rekao ranije danas treći član Predsedništva Dragan ÄŒović, koji nije prisustvovao bilateralnom sastanku, večeras će doći na inauguraciju u Palatu Srbija.

Vučić je naglasio da Srbija snažno podržava razvoj odnosa sa Bosnom i Hercegovinom, koju vidi kao jednog od ključnih partnera u regionu i zahvalio na korektnom odnosu koji Bosna i Hercegovina ima prema Srbiji.

"Srbija podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i odredbe Dejtonskog sporazuma, i želi aktivnu saradnju kako sa centralnim, tako i sa entitetskim vlastima. Put ka boljoj budućnosti vodi kroz aktivnu saradnju u brojnim oblastima koje su od obostranog interesa", istakao je predsednik Vučić, navodi se u saopštenju Službe za saradnju s medijima predsednika Republike.

On je naglasio da očekuje da će u narednom periodu doći do intenziviranja političkog dijaloga na svim nivoima i kao primer dobre saradnje naveo potpisivanje Sporazuma o saradnji između Vlade Republike Srbije i Saveta ministara Bosne i Hercegovine u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Predsednik Vučić istakao je da Srbija posebnu važnost pridaje razvoju ekonomskih odnosa, jer je Bosna i Hercegovina jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Srbije.

Kao posebno značajnu naveo je saradnju u oblasti infrastrukture, kao i modernizaciju i izgradnju putnog pravca Beograd - Sarajevo.

Mirno rešavanje problema prioritet

Predsednik Srbije i njegov slovenački kolega Borut Pahor ocenili su da svi problemi treba da se rešavaju mirnim putem, uz međusobno razumevanje i saradnju različitih strana.

Vučić je, u zajedničkom obraćanju nakon razgovora sa Pahorom, kazao da su perspektive u regionu takve da jedan problem sustiže drugi i da , kada nemamo političke probleme, imamo ekonomske, poput Agrokora i da, kako je dodao, ako imamo ekonomske, kao da nisu dovoljni, stižu i politički.

"Međutim Srbija i Slovenija imaju snage da zajednički rade. Nikada nismo imali uspešniju saradnju, nemamo nikakve probleme i nastavićemo da se konsultujemo, te kroz sve procese nastavimo saradnju u regionu", poručio je on.

Srbija, prema njegovim rečima, doživljava Sloveniju kao iskrenu prijateljsku zemlju i uveren je da ti donosi mogu biti još uspešniji i bolji, iako su već danas na visokom nivou.

"Poseta Pahora je veliki znak, simbol poštovanja prema zemlji i građanima Srbije", podvukao je Vučić.

Pahor je čestitao Vučiću na pobedi na uspešnim predsedničkim izborima i poželeo mu sve najbolje i mnogo uspeha kako njemu tako i Srbiji, dodajući da su njegovi i srpski uspesi uspesi Evrope.

"Slovenija, koja se nalazi na severu ovog regiona, želi mirno i uspešno sarađivati sa svima, a naročito sa Srbijom. Naša zalaganja dala su toj saradnji novih zamah, želimo imati bezbedno miran život u blagostanju u regionu", naglasio je on.

Veliki potencijal Srbije i Gruzije u oblasti turizma

Predsednik Srbije i ministar spoljnih poslova Gruzije Miheil Džanelidze saglasili su se da dve zemlje imaju veliki turistički potencijal i da bi uspostavljanje direktnog leta između Beograda i Tbilisija, uz dovršetak procesa vizne liberalizacije, doprinelo razvoju turizma.

Kako se navodi u saopštenju Generalnog sekretarijata predsednika Republike, Vučić je istovremeno pozvao privrednike iz Gruzije da posete našu zemlju i da sa srpskim kolegama razmotre mogućnosti za investiranje u obe države.

Džanelidze je Vučiću uručio pismo premijera Georgija Kvirikašvilija u kome se izražava želja za uspešan mandat predsednika Vučića, tokom kojeg očekuje produbljivanje političkih odnosa dveju zemalja koje bi dovelo i do proširenja ekonomske saradnje.

On je preneo poziv srpskom predsedniku da poseti Gruziju.

Vučić je rekao da je zadovoljan što dve zemlje razvijaju dobre odnose, konstatujući da je za to pokazatelj prisustvo visoke delegacije Gruzije na današnjem svečanom prijemu.

Predsednik Republike razgovaraće i sa parlamentarnim sekretarom Kanade za odnose sa SAD Endruom Leslijem, savetnikom predsednika Države Palestina za međunarodna pitanja Rauhijem Fatuhom.

Nakon toga, Vučić će se sastati sa zamenicom generalnog sekretara NATO-a Rouz Gotemiler, kao i sa italijanskim ministrom odbrane Robertom Pinoti.

Zatim je predviđen sastanak sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, a zatim i sa članovima Predsedništva BiH.

Niz bilateralnih susreta, završava se sastankom predsednika Vučića i komesara za proširenje i susedsku politiku EU Johanesa Hana.

Vidljiv napredak u odnosima Srbije i Belorusije

Vučić se sastao se danas sa ministrom za antimonopolsko regulisanje i trgovinu Belorusije Vladimirom Koltovičem, a u razgovoru je konstatovano da je u političkim i ekonomskim odnosima dveju zemalja od posete predsednika Vučića Minsku ostvaren vidljiv napredak.

Ministar Koltovič preneo je predsedniku Srbije čestitke predsednika Aleksandra Lukašenka.

Vučić je, uzvraćajući pozdrave, navedeno je u saopštenju, izrazio očekivanje da će uskoro moći da predsedniku Lukašenku, kao i drugim beloruskim zvaničnicima, uzvrati gostoprimstvo kakvo je njemu ukazano tokom nedavne posete Minsku.

Dvojica sagovornika su izrazila zadovoljstvo što je tom prilikom potpisan Plan aktivnosti za unapređenje saradnje Srbije i Belorusije i da se već preduzimaju konkretni koraci, jer ima mnogo neiskorišćenih mogućnosti za povezivanje dveju zemalja u privredi, kulturi, sportu i drugim oblastima, kakva je vojno-tehnička saradnja.

Vučić i Koltovič istakli su značaj bratimljenja gradova iz Srbije sa gradovima u Belorusiji, jer to, naveli su, približava ljude i stvara čvršće veze između dveju zemalja.

Vučić je ujedno zahvalio Belorusiji na principijelnoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, rečeno je u saopštenju.

Vučić sa savetnikom predsednika Palestine

Vučić je u razgovoru sa savetnikom predsednika Palestine za međunarodna pitanja Rauhijem Fatuhom izrazio interes za jačanje političkog dijaloga, kao i za unapređenje ekonomske saradnje koja je trenutno, kako je ocenjeno, zanemarljiva, saopšteno je iz Predsedništva.

Kako se navodi, predsednik Vučić zahvalio je na palestinskom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog Kosova i poštovanju međunarodno priznatih granica Srbije.

On je izrazio opredeljenje da se nastavi saradnja Srbije i Palestine na planu multilateralne diplomatije - u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama.

Palestinski zvaničnik zahvalio je na odnosu Srbije prema Palestini.

U razgovoru je ukazano na to da trenutno šesnaest mladih Palestinaca, korisnika stipendija u okviru programa "Srbija i svet", studira u Beogradu, i da oni značajno doprinose boljem upoznavanju i približavanju Srbije i Palestine.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva