:

:

TV Most

clock

Septembar 26, 2018   17:04

0

204

Vulin u Gracu na sastanku ministara odbrane država regiona



Kunasek je, kao domaćin, pred početak neformalnog sastanka ocenio da se radi o "istorijskom danu", jer se sastanak ministara odbrane Zapadnog Balkana, u ovom formatu, održava prvi put posle 2011. godine, te najavio mere za jačanje bezbednosti u regionu, među kojima je i uspostavljanje regionalne akademije za obuku oficira.




Kunasek je podsetio da je na prošlom sastanku ministara odbrane EU, na radnoj večeri Zapadni Balkan bio tema, te da su izneti predlozi i ideje naišli na plodno tlo. Ukazao je da je održana i ekspertska konferencija, prošle nedelje u Beču, a da je sastanak ministara odbrane regiona treći korak u cilju povećanja bezbednosti. Kunasek je naveo da odziv ministara regiona smatra i kao odavanje priznanja država Zapadnog Balkana Austriji, koja gradi mostove između EU i tog regiona, kao i mostova unutar samog regiona. Najavio je da će biti vođena otvorena diskusija o bezbednosno važnim pitanjima, od terorizma, preko migracije, do otpornosti bezbednosnog stanja.



Kunasek je preneo da je, kao deo paketa za jačanje bezbednosti na Zapadnom Balkanu, već dogovoreno povećanje međunarodno vojno prisustvo u Bosni i Hercegovini, u okviru misije Eufor za 150 vojnika. Predviđena je i podrška državama regiona u jačanju zaštite svojih granica. Paket obuhtava i obuku oficira, s čim u vezi je predlog Austrije za uspostavljanje regionalne akademije za obuku oficira na Zapadnom Balkanu naišao na plodno tlo i podršku EU. Kunasek je objasnio da je Austrija, u cilju održivog zatvaranja balkanske rute, spremna da prenosi svoje iskustvo.



"Radićemo ne samo na razmeni iskustva, već nudimo i, ako postoji potreba, da uputimo mobilne timove za obuku. Pored toga ponudićemo da zemlje regiona učestvuju na vežbi zaštite granica, koja će iduće godine biti održana u Mađarskoj", objasnio je on.



Kada je reč o obuci oficira, Kunasek je napomenuo da je namera da se uspostavi regionalna akademija, i da je visoka predstavnica EU Federika Mogerini dala nalog za izradu studije izvodljivosti. Vojna saradnja, prema njegovim rečima, stvara poverenja, a poverenje sprečava konflikte. On je istakao da je zadatak Austrije da gradi mostove, i da uputi signal da treba uvoziti bezbednost, umesto da se uvozi nestabilnost. Najavio je da će ovakvi skupovi, pošto postoji interesovanje, biti održavani redovno. Na pitanje da li će se razgovarati o Kosovu, Kunasek je odgovorio da se ministri nisu okupili da se bavili spoljnom politikom, već bezbedosnim pitanjima. Istakao je da je Austrija svesna da se takvi problemi mogu rešavati samo zajednički kako bi imali stabilnost i bezbednost. A ministar sa Kosova, prema njegovim rečima, nije pozvan, jer ne postoji ministar odbrane.




 


Izvor: Tanjug,RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva