:

:

TV Most

clock

Novembar 22, 2017   12:05

0

242

Zadruge - imperativ opstanka sela u regionu

"U 21.veku zadruge, različite vrste kooperativa uz transfer tehnologije i znanja, osnov su za opstanak sela, a i realna ponuda mladima kod rešenja dileme da li ostati ili otići", kazao je ministra na "Konferenciji o međuzadružnoj saradnji zemalja regiona" koja se održava u okviru 12. međunarodnog sajma "Etno hrane i pića 2017".

Krkobabić je još jednom podvukao spremnost Vlade Srbije da, uz podršku eminentnih stručnjaka iz Akademijskog odbora za selo SANU, konačno da "vetar u leđa" zadrugarstvu na ovim prostorima, saopšteno je iz ministrovog kabineta.

Predsednik zadružnog saveza Srbije Nikola Mihajlović je na otvaranju konferenciju pozdravio Mihajla Avramovića, praunuka istoimenog osnivača prve zadruge, davne 1894. godine, a koji je već sledeće godine osnovao i prvi Zemljoradnički Zadružni savez.

Na konferenciji u svečanoj sali Beogradskog sajma učestvovali su i Miloš Milovanović, predstavnik Svetskog pokreta za hranu FAO i Evropske banke za obnovu i razvoj, Havijer Alvares, šef ekonomskog odseka ambasade Španije, predstavnici ambasade Italije, predstavnik ministarstva poljoprivrede i veliki broj predstavnika zadružnih saveza zemalja iz okruženja.

Ministar Krkobabić je obišao sajam i u razgovoru sa proizvođačima čuo njihova iskustva i istakao da je upravo sada vreme da se u Republičkoj skupštini, ali i lokalnim budžetima raspravlja o izdvajanju za ove namene, jer će naredne godine za to biti kasno i najverovatnije ćemo u sezoni imati iste probleme sa malinarima i ostalim proizvođačima kao i prethodnih godina.

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva