:

:

TV Most

clock

Novembar 21, 2017   12:05

0

218

Zaev poručio da poštuje dijalog Beograda i Prištine


Zaev se, prenosi MIA, nada da će do tog rešenja doći uskoro jer je to, kako je rekao, važno i za Srbiju i za njenu evropsku perpektivu, ali isto tako i za evropsku perspektivu celog regiona Balkana.



Agencija prenosi i izjavu Zaeva da su Makedonci i Srbi bliski narodi i da je obaveza političara da slede interese i unapređuju saradnju dva naroda.



Navodi se da je makedonski premijer rekao da, ono što je dogovoreno između dve vlade i na predsedničkom nivou važi za svako pitanje, ma koliko ono bilo bolno ili pozitivno.



MIA prenosi reči Zaeva da sada treba okrenuti telefon, razgovarati i dogovoriti se o onome što treba, zato što, kako je rekao, prijatelji tako rade.



Kao dobar primer prijateljskog načina prevazilaženja problema, agencija navodi slučaj bivšeg diplomate u Ambasadi Srbije u Skoplju Gorana Živaljevića.



Ističe se da je premijerka Srbije Ana Brnabić rekla da je prva zvanična poseta makedonskog premijera Beogradu dobar signal za međusobne aktivnosti i sva otvorena pitanja, koja treba, kako je rekla, rešavati dijalogom.



Agencija je prenela izjavu Brnabićeve posle sastanka sa Zaevom da je postignut preliminarni dogovor o održavanju zajedničke sednice dveju vlada krajem februara ili početkom marta sledeće godine.



MIA navodi i da se na sastanku dvoje premijera, kako je izjavila Brnabićeva, razgovaralo i o konkretnim projektima.



Makedonska novinska agencija navela je da se u makedonskoj delegaciji nalaze i zamenik predsednika vlade i ministar spoljnih poslova Makeodnije Oliver Spasovski, ministar za informatičko društvo i javnu administraciju Damjan Mančevski i državni skeretar u Ministarstvu za lokalnu samoupravu Viktor Dimovski.



Agencija izveštava da će se makedonska delegacija predvođena Zaevom imati  i radne aktivnosti u makedonskoj ambasadi u Beogradu, a posetu završiti susretom sa predstavnicima makedonske zajednice u Srbiji.



 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva