:

:

TV Most

clock

April 22, 2018   12:05

0

177

"Zbornik SANU odgovor na poziv za učešće u unutrašnjem dijalogu"


Ljubomir Maksimović je, gostujući u emisiji Sedmica Radio Beograda 1, demantovao kritike na račun SANU da je nedovoljno angažovana u društvenom i političkom životu zemlje rečima da "SANU nije politička organizacija".


"Kritike na račun Zbornika o pitanju Kosova i Metohije podsećaju me na slučaj Memoranduma. Velika većina ljudi, više od 90 posto, kritikovala je Memorandum a da ga nije ni pročitala. To se sad dešava sa Zbornikom", rekao je akademik Maksimović.


Govoreći o političkim pritiscima na neutralnost zemlje, naveo je da je dilema "istok ili zapad" lažna.


"Akademik Sava Ćirković je dokazao da je navodna ista dilema Svetog Save ustvari apokrifna priča, falsifikat", objasnio je Maksimović.


Dodao je da "nismo vezani okovima prošlosti".


"Rumunija i Bugarska su odličan primer za to. Obe zemlje su mnogo ‘vizantijskije' u svom civilizacijskom biću od Srbije, a obe su ušle u NATO i obe su članice Evropske unije, bez uslova koji se postavljaju našoj zemlji: Dakle, govoriti o tome da istorijski uticaj na 'istok ili zapad' dilemu ima odlučujući uticaj, prosto nije tačno", zaključio je akademik Maksimović.


Podsetio je da je uticaj Vizantije, tj. istoka na modernu Srbiju pre svega vezan za pravoslavlje i kulturu, ali da su svi zakoni (civilni, građanski...) došli sa zapada.


 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva