:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Jul 27, 2017   12:05

0

121

Život u Prizrenu, kako očuvati duh i veru

Ne mogu da se vrate u oštećene i porušene kuće, ali ne propuštaju priliku da se barem jednom godišnje okupe u blizini svog Prizrena, u manastiru Svetih arhangela, kao što su to činili i pre sukoba na Kosovu i Metohiji.

"Vraća mi sve moje uspomene i moje detinjstvo i ceo moj život koji sam ovde lepo proveo. Nezamennjivo je sa sadašnjim stanjem gde živim", kaže Saša Stanković, raseljen u Nišu.

"Celu noć smo putovali ali uopšte se ne osećam umorno. Jer mi je puna duša", kaže Miodrag Dolašević, raseljen u Beogradu.

Nije bilo teško ni bračnom paru Zečević da sa severozapada Crne Gore dođe na Kosovo Metohiju.

"Venčali smo se u Bogorodici Ljeviškoj 17. juna prošle godine. Dobili smo malu Mariju, koju smo danas doveli u Pećku patrijaršiju. U šest sati ona se krstila i danas primila prvo pričešće. To znači da ćemo uvek da se vraćamo i sa njom i sa još dece", pričaju Neda i Ivan Zečević iz Herceg Novog.

U Prizrenu je 50-ak Srba. Među njima su i povratnici koji teško uspevaju da se održe u ovom gradu. Malo su u svojim domovima, malo u centralnoj Srbiji.

"To su uglavnom stariji ljudi, koji žive od penzije. Niko ne želi da se odrekne socijalnog osiguranja koje imaju Srbi. Ovde nemaju zadravstvenu knjižicu. Dva evra košta pregled, plus lekovi. Za to treba imati para", rekao je Ljubiša Jevtić, povratnik.

Preostalim i Srbima povratnicima, u Prizrenu nastoje da očuvaju duh i veru.

"Ono što bi najavio za ovu sezonu letnju, je festival srednjovekovne muzike u Prizrenu, koji je već međunarodni, 26. i 27. avgusta, gde će gostovati renomirani umetnici, gde će biti poznati umetnik Edin Karamazov", kaže Bojan Babić iz Društva prijatelja manastira Svetih arhangela.

Pravoslavna crkva poziva na povratak Srba u Prizren i pružanje potrebne pomoći.

Obnovljena Bogoslovija im je potpora, a u kompleksu manastira Svetih arhangela, započeta je obnova pravoslavne Crkve Svetog Nikole.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva