:

:

TV Most

Foto: N1

clock

Jul 18, 2021   16:28

0

138

Izveštaj bivšeg sudije Euleksa Malkolma Simonsa Odboru za zakonodavstvo Skupštine privremenih institucija u Prištini mogao bi da dovede da formiranja istražne komisije o Simonsovim navodima, piše Reporteri.

Ukoliko Odbor odluči da pokrene istragu Simons će pružiti detalje i dokumentaciju u prilog svojim tvrdnjama.

Opozicija je najavila da će razmotriti zakonske mgućnosti za pokretanje parlamentarne istrage.

Pravni stručnjaci navode da Kosovo ne može da preduzme takav korak zbog svojih obaveza prema međunarodnim sporazumima.

Poslanik Demokratske partije Kosova Hajdar Beka kaže da je Euleks izgubio kredibilitet i da su Simonsove izjave zabrinjavajuće.

"Euleks uživa imunitet, ne znam koliko smo mi u pravu kao Skupština, ali pogledaćemo zakonske mogućnosti jer u uvodnom govoru Simons zbog osetljivosti neke stvari nije mogao da iznese, ali ih može izneti pred istražnom komisijom. Ne znam koliko nam je dozvoljeno, pogledaćemo transkript i razmotriti pravne načine da preduzmemo mere vezano za štetne odluke Euleksa. Sudija kaže da ima i dostojnih sudija, ali istovremeno i da ima sudija i tužioca koji su sarađivali sa srpskom stranom vezano za sve slučajeve zločina koji su se dogodili na Kosovu. Kako onaj ko je počinio zločin može da sudi o zločinu? Jednom rečju Simons je izjavama urušio kredilibitet i rad Euleksa, rekoa je Beka.

Pozicija navodi da nije bilo zahteva za parlamentarnu istražnu komisiju koja bi verifikovala Simonsove tvrdnje.

Poslanica Dorsa Kica Dželjilji je izjavila za Kosovo pres da Odbor za zakonodavstvo nije bilo aktivnosti vezano za mogućnost formiranja parlamentarne istražne komisije po ovom pitanju.

Izvršni direktor Kosovskog instituta za pravdu Ehat Miftaraj navodi da Kosovo nema pravo na parlamentarnu istragu, ako želi da ispoštuje međunarodne obaveze prema Evropskoj uniji.

"Prvo, Kosovo nema pravo, ukoliko se pridržava međunarodnih obaveza prema Evropskoj uniji, da sprovodi parlamentarnu istragu. Drugo, prekršio bi se sporazum i sigurno bi imao štetan uticaj na Kosovo na putu ka evropskim integracijama“, rekao je Miftaraj za Kosovo pres.

Prema njegovim rečima, tvrdnje Simonsa mogu da posluže kao informacija za loše upravljanje Euleksa.

"Za Kosovo bio bi loš, štetan korak ako bi se sprovela bilo kakva parlamentarna istraga, jer bi se kršili principi i obaveze koje je Kosovo preuzelo sporazumom sa Evropskom unijom. S druge strane, poznato je da je Evropska unija, bilo preko Kancelarije za reviziju, bilo preko drugih kancelarija, sprovodila istrage ne samo o Simonsovim tvrdnjama već i o drugima koji su pokretali pitanje uloge Euleksa i te istrage su završene odlukama nadležnih organa, te se može reći da su zaključili tu fazu u vezi sa Simonsovim tvrdnjam“, rekao je Miftaraj.

Sudija Simons je tri sata putem video veze pred Odborom za zakonodavstvo govorio o nepravilnostima radu misije EU vladavine prava.

Između ostalog izjavio je da Euleks teži političkoj eliminaciji „velike ribe“, a da je Specijalni sud etnički i da mu se treba usprotiviti.

Simons je takođe izjavio da može da svoje tvrdnje potkrepi dokazima i dokumentacijom pred istražnom komisijom.

Izvor: Kosovo online/Reporteri

KiMEuleksSimons
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva