:

:

TV Most

Foto: twitter@zdravko_dren

clock

Mart 12, 2022   20:50

0

157

Pronađena "crna kutija" bespilotne letelice koja se u četvrtak srušila na Jarunu delimično je oštećena, ali bi trebalo da omogući pristup podacima o  letu i radu raketnog motora, rekao je Vlado Kovačević Hrvatskoj radio-televiziji.

Kovačević je istakao da se za sada ne može reći ko je vlasnik drona, odakle je došao ili koja mu je bila misija.

Naglašava da će se tek nakon veštačenja dobiti podaci, a da su za sada sve samo pretpostavke.

"Možemo pretpostaviti da je letelica nosila eksplozivnu napravu, jedan deo ukazuje na to, ali sve ćemo to tek videti", naveo je Kovačević.

Kaže da, po svemu sudeći, letelica nije bila špijunske ili obaveštajne namene jer se eksploziv kod takvih letelica ne koristi.

"Pristupili smo istražnim radnjama, ali vrlo oprezno, kao da smo operisali oko. Imali smo prepreke - električni kabl neposredno u blizini i veliko stablo čiji je koren bio duboko u zemlji paralelno uz letelicu. Osim toga, bila je i pretpostavka da eksplozivna naprava još uvek može biti u trupu letelice. Najbitnije je da smo došli do crne kutije", rekao je brigadir Kovačević.

Navodi da će se "čitanjem" kutije bavit vojni stručnjaci iz vazduhoplovstva, ali da će biti uključeni i stručnjaci sa Fakulteta strojarstva i naučnici, a da nije isključena ni saradnja sa partnerskim zemljama.

Nadležne službe u Zagrebu vodile su tokom celog dana istragu i bagerima iz kratera iskopavale delove bespilotne letelice koja se srušila na Jarunu.

Građani su upozoreni da se, radi svoje bezbednosti, udalje od mesta pada letelice, a iz prvog paviljona studentskog doma "Stjepan Radić", najbližeg mestu na koje je dron pao, evakuisani su studenti.

Sovjetska letelica u Hrvatsku ušla iz Mađarske 

Za sada je poznato da se radi o bespilotnoj letelici sovjetske proizvodnje, teškoj nekoliko tona, koja je, kako tvrde hrvatski zvaničnici, lansirana sa područja Ukrajine.

I dalje se čekaju odgovori na pitanja ko je i zašto lansirao letelicu, te kako je proletela kroz vazdušni prostor tri NATO članice, a da niko nije reagovao.

Vlada Hrvatske je u petak saopštila da je letelica u hrvatski vazdušni prostor ušla iz smera istoka prema zapadu, odnosno iz vazdušnog prostora Mađarske, brzinom od 700 kilometara na čas, na visini od 1.300 metara.

Preletela je Rumuniju za tri minuta, da bi ušla u Mađarsku, gde je provela između 40 i 45 minuta. U samom hrvatskom vazdušnom prostoru bila je sedam minuta pre nego što se u 22.57 srušila u park u Zagrebu.

I ruska i ukrajinska strana tvrde da letelica nije njihova.

Izvor: RTS, HRT

HrvatskadronMađarskaNATO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva