:

:

TV Most

clock

Jun 12, 2015   13:41

0

190

Film "Enklava" otvara filmski festival u Moskvi


U takmičarskom programu će do 27. juna biti prikazano ukupno 12 filmova iz Danske, Rusije, Irana, Španije, Libana, Japana, Finske...

Premijeri će prisustvovati, osim scenariste i reditelja Gorana Radovanovića, glavni glumac, dečak Filip Šubarić, zatim Anica Dobra, doajen srpske scenografije Vladislav Lašić i izvršni producent Miroslav Mogorović.

"Sa sjajnom filmskom kritikom i preko 30.000 ljudi koji su pogledali film u Srbiji, odlazimo da otvorimo takmičarski program jednog od najznačajnijih filmskih festivala na svetu. Očigledno, ovo je pravi internacionalni start za naš film", kaže Radovanović.

On dodaje da su želeli prvo da se suoče sa domaćom publikom i kritikom, a tek onda da krenu sa filmom u svet.

"Enklava" je na ovogodišnjem FEST-u imala domaću premijeru uz izuzetan prijem kod publike, koja je nakon projekcije u prepunoj Velikoj dvorani Sava centra ekipu filma nagradila ovacijama.

Film je dobio nagradu žirija kritike Srpskog ogranka Fipresci, koji je to ostvarenje proglasio za najbolji u selekciji Srpski film.

"Enklava" obrađuje temu srpske zajednice koja je ostala na Kosovu da živi u malim izolovanim zajednicama - enklavama koje su jedine takve u celoj Evropi, a pripadnici policije Ujedinjenih Nacija i Evropske Unije neophodni su da bi čuvali ove teritorije.

Glavni glumci u filmu su, pored Nebojše Glogovca, Anice Dobre, Nenada Jezdića i Miodraga Krivokapića, dva dečaka sa Kosova, iz enklava, Filip Šubarić i Denis Murić, koji je posle debitovanja u ovom filmu zaigrao i u ostvarenju "Ničije dete". Pored njih igraju i Goran Radaković, Meto Jovanovski (Makedonija), Cun Laici, kao i deca sa Kosova Nenad Stanojković i Milan Sekulić.

Muziku potpisuje grčka kompozitorka Eleni Karaindru, autorka muzike filmova Tea Angelopulosa, scenografiju Vladislav Lašić, a montažer filma je Andrija Zafranović.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva