:

:

TV Most

Foto: Nikola Bešević

clock

Februar 13, 2015   01:06

0

145

"Hotel Kosovo" večeras u Beogradu

Režiser predstave Nenad Todorović rekao je ranije da sam komad označava jednu komplikovanu dramaturgiju koja se odražava kroz niz atraktivnih muzičkih scena. U suštini se radi o jednoj tragičnoj farsi koja zaokružuje životni put čoveka koji je pokušao da se vrati na Kosovo, a inače je proteran iz svog doma 1999. godine.

On je istakao da mjuzikl nije samo metafora vezana za “kratkoću” srpskog stanovanja na Kosovu posle 1999. godine i “neku egzistenciju Srba koja se svela na privremeno”, već se radi o jednom sublimiranom kratkom priručniku kroz koji se jasno vidi da je život jednak identitetu.

“Povratnik u komadu “Hotel Kosovo” neće doživeti tu sudbinu jer se vraća u selo koje ne postoji, vraća se ženi koja ga ne poznaje, vraća se komšiji koji ga ne poznaje. Taj povratnik je izbrisan, reč je o izbrisanom čoveku. U globalnom smislu radi se o iščezavanju jedne ozbiljne i velike civilizacije kakva je srpska na Kosovu", ocenio je Todorović pre premijernog izvodjenja predstave u Gračanici 12. decembra prošle godine i dodao:

“Mi smo napravili prvi mjuzikl na Kosovu, a napravljen je upravo zato što je tema toliko bolna i strašna da smo morali da je dignemo na nivo pesme kako bi kao gledaoci preživeli tu bol.”

U komadu nastupa više od trideset glumaca prištinskog Narodnog pozorišta i studenata, kao i članovi ekipe “Strit dens kompani” iz Kosovske Mitrovice.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva