:

:

TV Most

clock

Februar 17, 2016   12:05

0

215

Index:Novi raskol u hrvatskoj vladi

Linić, doduše, kaže da se o tome još nije razgovaralo i da nema odluke, ali dodaje:

"Pre bilo kakve odluke o ukidanju potrebno je videti šta je najbolje za braniteljsku populaciju. Braniteljima trebaju sva prava biti objedinjena u jednom zakonu i onda će se lakše sprovoditi i kontrolisati sprovođenje istih, a tek onda treba odlučiti da li i dalje treba imati zasebno ministarstvo ili ono treba biti pridodano MORH-u", rekla je Linić.

Veruje da bi onda i većini branitelja to bila čast jer su većina od njih nekada pripadali tom resoru.

Tu su, dodala je, svakako i roditelji, supružnici i deca poginulih i nestalih, civilne žrtve rata i ostali, ali to ne bi trebao biti problem.

Naglasila je da MOST smatra da svakako treba smanjiti broj ministarstava.

"Sve je stvar dogovora i odluke o racionalizaciji te smanjenju nepotrebnih troškova sto nam treba u ovoj teškoj ekonomskoj situaciji prioritet, a potom i novac ušteđen racionalizacijom usmeriti onima koji su najpotrebitiji", rekla je.

Na pitanje znači li to da bi Ministarstvo branitelja moglo ubuduće spadati pod MORH rekla je kako to nije decidirano.

"Možda bi moglo biti oformljeno i novo ministarstvo spojeno od više ministarstava, ali na primer i pod MORH. Međutim ništa dosad nije raspravljeno, a kamoli odlučeno. To su samo naši stavovi", rekla je Linić.

Ministri pomorstva prometa i infrastrukture te građevinarstva i prostornog uređenja Oleg Butković i Lovro Kuščević izjavili su ranije danas da su protiv spajanja ministarstava hrvatskih branitelja i odbrane.

Ministarstvo branitelja treba ostati Ministarstvo branitelja, kratko je novinarima rekao ministar Butković.

Kuščević je također protiv spajanja ta dva ministarstva, istakavši da o takvoj mogućnosti nema nikakvih saznanja. "Mislim da je to vrlo važno ministarstvo (Ministarstvo branitelja) i radi se o ljudima koji su dali svoju žrtvu za domovinu. Moramo brinuti o tim ljudima", kazao je.

"Mislim da je to tema koju treba puno ozbiljnije razmotriti", komentirao je ministar Kuščević medijska nagađanja o spajanju tih ministarstava.

Oba ministra ustvrdili su kako njihovi resori i vlada odlično funkcionišu te da će vlada uskoro biti kompletirana. Naime, nakon ostavke Mije Crnoje ostalo je upražnjeno mesto ministra hrvatskih branitelja.

Mogućnost spajanja ministarstava branitelja i odbrane komentarisao je i generalni sekretar HSP AS Pero Ćorić, koji je i član Saveta za saradnju Domoljubne koalicije i Mosta, u utorak je za HTV izjavio kako se njegova stranka i u predizbornoj kampanji odredila da je Ministarstvo branitelja "višak", s obzirom na to da prava branitelja i članova njihovih porodica proizlaze iz zakona za čije sprovođenje treba biti nadležno Ministarstvo odbrane.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva