:

:

TV Most

clock

Decembar 05, 2015   12:05

0

112

Interes Mađarske da Srbije bude deo EU

"Naš interes je da u susedstvu imamo jaku i stabilnu Srbiju koja je član EU", istakao je Sijarto u širem intervjuu koji Politika sutra objavljuje.

Na pitanje kako to da je Mađarska podržala Srbiju u nesuglasicama sa Hrvatskom oko prelaska izbeglica, Sijarto je rekao da je hrvatski premijer napao Mađarsku na vrlo neadekvatan i neevropski način, budući da je Mađare optužio da su slični fašističkim diktaturama.

"Nije uopšte bio fer ni prema Srbiji. Naša podrška Srbije je došla iz srca. To nije bila koordinisana akcija. I sada je jasno da, ako neko napadne naše srpske prijatelje, mi ćemo stati u vašu zaštitu, zato što smo prijatelji i to tako funkcioniše među prijateljima", istakao je Sijarto

Objašnjava da Mađarska nije izgradila ogradu na granici da bi se zabavljala, već da se ponašala u skladu sa usvojenim regulativama EU, kojima se izričito propisuje obaveza zaštite spoljnih granica šengenske zsone.

Šef mađarske diplomatije napominje da uprkos zidu odnosi Mađarske i Srbije nikada nisu bili prisniji nego sada.

Kaže i da se Mađarska ne slaže sa idejom o obaveznom prebacivanju sirijskih izbeglica iz Turske u EU i njihovom raspoređivanju po državama članicama, već da se zalaže da se finansijski pomogne izgradnja i oprema turskih migrantskih kampova kako bi migranti ostali u toj zemlji i bili bliže svojim domovima.

Izvor: Tanjug

Politika

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva