:

:

TV Most

clock

Januar 14, 2015   16:38

0

247

Izložba "Žensko lice Velikog rata" u Londonu

Istorijski muzej Srbije izložbu u Londonu organizovao je u saradnji sa Ambasadom Srbije u Velikoj Britaniji i Srpskom kućom u Londonu uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Izložbu će, kako je najavljeno, otvoriti ambasador Srbije u Velikoj Britaniji Ognjen Pribićević i v.d. direktora Istorijskog muzeja Srbije dr Dušica Bojić.

Kroz četiri tipska modela izložba predstavlja različita lica žena učesnica Prvog svetskog rata, njihove položaje i angažmane, na dva fronta delovanja: žena kod kuće, građanka i žena sa sela, i žena direktna učesnica ratnih sukoba, vojnik i pripadnica sanitetskih misija.

Obuhvaćena su poznata i manje poznata ženska lica koja su učestvovala u Velikom ratu poput najodlikovanije žene Velikog rata Milunke Savić, dobrovoljke "Gvozdenog puka", Sofije Jovanović, Lenke Rabasović, crnogorskih heroina, Vasilije Vukotić i Milice Miljanov i mnogih drugih.

Izložba opisuje i doprinos brojnih pripadnica stranih medicinskih misija: francuske, ruske, švajcarske i drugih zemalja, među kojima se brojnošću i uticajem izdvaja britanska misija. Posebno su se istakle dr Elsi Inglis, dr Elizabet Ros, Evelina Haverfild i Ledi Luiz Margaret Leila Vemis Pedžet- poznatija kao Ledi Pedžet, upamćene po impozantnom humanitarnom radu i prikupljanju pomoći za Srbiju i Flora Sends, poznatija kao "srpska Engleskinja", koja je najpre bila bolničarka, a potom i oficir srpske vojske.

Autorka izložbe je kustoskinja Dragana Spasojević a postavku je dizajnirala kustoskinja Izabela Martinov Tomović. Izložba u Londonu biće otvorena do 1. februara. Izložba je u oktobru prošle godine gostovala u Srpskom kulturnom centru u Parizu a srpskoj javnosti bila je predstavljena u Istorijskom muzeju Srbije.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva