:

:

TV Most

clock

Decembar 05, 2015   12:05

0

126

Jagland: Dug put Kosova do Saveta Evrope

"Zahtev za punopravno članstvo Kosova u SE još nije stigao u Strazbur. Ukoliko se oni odluče na ovakav potez rešavaćemo ga u skladu sa procedurom i pravilima SE. Do tada, nastavljamo da se pridržavamo Rezolucije UN 1244 o statusnoj neutralnosti Kosova. Mi nećemo uraditi ništa što bi moglo da ugrozi nastavak dijaloga Beograda i Prištine", rekao je Jagland agenciji Beta.

Generalni sekretar SE naglasio je da odluku o prijemu Kosova donose svih 47 zemalja članica, dvotrećinskom većinom u parlamentu SE.

"Zahtev za prijem nove članice mora da se prosledi Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, gde poslanici daju svoje mišljenje. Pre nego što PS SE donese konačnu odluku, zemlja kandidat za punopravno članstvo mora da uspešno okonča monitoring procedure. Dakle, govorimo o veoma dugačkom procesu. Naravno, sve ovo o čemu govorim dogodiće se ako Kosovo podnese zahtev za članstvo, a do sada ga nismo videli", dodao je Jagland koji je u Beogradu učestvovao na Ministarskoj konferenciji OEBS-a.

Srbija se suočava sa problemima oko slobode medija

Na pitanje da li je zadovoljan kako Srbija primenjuje standarde SE, posebno u domenu slobode medija, Jagland je konstatovao da se Srbija suočava sa problemima u ovoj oblasti.

"U nekoliko zemalja članica SE imamo probleme u domenu slobode štampe, Srbija je jedna od tih zemalja. Problemi se razlikuju od zemlje do zemlje, ovde govorimo o problemu u vlasničkoj strukturi medija i pritisaka na medije koje vrše različiti politički i poslovni krugovi. U konstantnom smo dijalogu sa srpskim vlastima o ovoj temi", rekao je generalni sekretar SE.

Jagland je agenciji Beta rekao da razume odluku Francuske da nakon terorističkih napada u Parizu prošlog meseca, suspenduje član 15 Evropske konvencije o ljudskim pravima dok se bori protiv terorista, ali je dodao da se nada da ta odluka neće biti dugotrajna.

"Uvek sam protiv preoštrih mera koje mogu ugroziti ljudska prava pojedinaca, ali zemlje članice SE imaju prava da u vanrednim slučajevima privremeno suspenduju određene članove Evropske konvencije o ljudskim pravima. Oni moraju o toj odluci da obaveste generalnog sekretara SE, a konačnu odluku donosi Evropski sud za ljudska prava u Strazburu", rekao je Jagland dodajući da to nije prvi slučaj i da je Velika Britanija suspendovala neke odredbe Konvencije nakon terorističkih napada 2005.

Zabrinutost za ljudska prava u Evropi

Generalni sekretar SE izrazio je ozbiljnu zabrinutost za stanje ljudskih prava u Evropi koja se suočava sa pretnjom terorizma i sa migrantskom krizom.

"Savet Evrope vrlo pažljivo prati situaciju u stanju ljudskih prava u Evropi. Staraćemo se da svi oni koji dolaze na evropski kontinent budu tretirani u skladu da standardima naše organizacije", izjavio je Jagland.

Jagland je rekao da se ne slaže sa odlukom Moskve da ruskom Ustavu da bezuslovni prioritet nad presudama Evropskog suda za ljudska prava, što može rezultirati neizvršenjem pojedinih presuda iz Strazbura.

"Razgovarao sam sa predsednikom ruske Dume o ovoj temi... ne znam kako će se sve to na kraju razrešiti, ali bar imamo konstruktivni dijalog sa Rusijom o ovoj temi", dodao je.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva