:

:

TV Most

clock

Januar 21, 2015   12:05

0

148

Klaus: Krim nije pripadao Ukrajini

"Stanje u Ukrajini je već predugo tragično i potrebno je je što brže nešto učiniti. Međutim to ne znači nikakvu intervenciju spolja, već rešenje može biti pronađemo samo pregovorima, kroz kompromis. Šteta što političko rukovodstvo u Ukrajini za to nije sposobno“, naglasio je on u intervjuu bečkom dnevniku „Prese“.

Klaus je podsetio da ima dobro iskustvo jer je bio svedok podele ÄŒeško-Slovačke.

„Čitav život sam tamo živeo i ideja o podeli zemlje je bila za mene glupost i bio sam protiv. Međutim video sam da Slovaci žele stvarno da budu samostalni i onda sam razumeo da je jedino rešenje kompromis, podela. Slično mora uslediti i u Ukrajini“, poručio je češki političar.

Klaus je ujedno istakao da se u Ukrajini ne radi o ukrajinsko-ruskom konfliktu, što se u zapadnoj Evropi tvrdi. „Za mene je ovaj konflikt „Evropa i SAD protiv Rusije“, a Ukrajina je samo pasivni instrument u tom sporu“, smatra nekadašnji češki predsednik. Prema njegovim rečima Ukrajina je zemlja u kojoj postkomunistička transformacija gotovo ne postoji i koja je, u poređenju sa drugim srednje i istočnoevropskim zemljama je neuspeh, što je, kako je podvukao, uzrok konflikta.

On kaže da je Ukrajina podeljena zemlja, koja je veštački napravljena i koja nema autentičnu teritoriju niti homogeno stanovništvo, a zbog čega je transformacija bila teža nego negde drugo.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva