:

:

TV Most

clock

Januar 15, 2015   14:00

0

214

Klina: Zapaljena kuća povratnika

ÄŒlan Privremenog organa srpske opštine Klina Božidar Šarković izjavio je Beti da je kuća zapaljena sinoć i da je skoro u potpunosti izgorela.

"ÄŒim je primećeno da je kuća zapaljena, negde oko 22 sata sinoć, pozvana je policija i vatrogasci koji su odmah stigli, ali je kuća izgorela zajedno sa krovom, ostali su samo zidovi. Policija je obavila uviđaj i u toku su istražne radnje u tom slučaju", rekao je on.

Šarković je kazao da su na vlasnika ove kuće Milovana Ribaća prošle godine pucale nepoznate osobe dok je traktorom obrađivao njivu i da je i taj slučaj prijavljen policiji.

On je kazao da je kuća više puta pljačkana.

“Od povratka 2007. godine u Drsniku je zapaljeno šest srpskih kuća, a opljačkano dvadesetak. Nekoliko puta je bilo provale u crkvu Svete Petke i krađe priloga vernika. Jednom Srbinu povratniku je ukraden traktor, a drugom su više puta krali košnice s pčelama”, kazao je Šarković.

Prema njegovim rečima, Srbi nikada nisu dobili informaciju da li je rešen bilo koji od tih slučajeva.

Šarković je kazao da je pre rata u više od sto domaćinstava živelo više od 700 Srba, a da ih sada oko četrdeset, u dvadesetak obnovljenih kuća.

Jablanović: Zahtevam opsežnu istragu

Ministar za zajednice i povratak Aleksandar Jablanović izjavio je da je sinoćno paljenje kuće porodice Ribać u Drsniku kod Kline čin koji ne sme ostati nekažnjen jer stvara konfuznu situaciju među povratnicima u Drsniku šaljući poruku da su nepoželjni u ovom mestu.

„Zahtevam opsežnu istragu povodom ovog incidenta od strane svih relevantnih institucija koje se bave bezbednošću. Svaki napad na povratnike vraća nas veliki broj koraka unazad u obavljanju našeg posla, a to je da i u ovako teškoj situaciji poboljšamo povratak. Ako se hitno ne reaguje, može doći i do većih posledica po povratnike, a to je da u strahu napuste svoja imanja tako da bi i opstanak onih koji su se vratili i koji već žive na Kosovu bio dovedem pod velikim znakom pitanja“, rekao je u svojoj izjavi ministar Jablanović.

Izvor: Radio KiM

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva