:

:

TV Most

clock

Februar 17, 2016   12:05

0

200

Mitropolitu Porfiriju švedsko odlikovanje za pomirenje

Kako je navedeno u saopštenju, mitropolitu je švedsko odlikovanje uručeno u utorak na svečanosti u prisustvu predstavnika hrišćanskih Crkava koje deluju u Å vedskoj - Evangeličke crkve, Rimokatoličke crkve, Antiohijske Patrijaršije, Srpsk.
Orden se dodeljuje, zaslužnim i uglednim crkvenim ličnostima, na međunarodnom nivou, za unapređenje jedinstva među hrišćanima i za izraziti doprinos haritativnom delovanju, kako stoji u Statutu ugledne Akademije Svetog Ignatija.

Dekan Teološke akademije Svetog Ignatija Mihael Halm je istakao da je mirotvorni doprinos mitropolita Porfirija zapažen i visoko vrednovan na međunarodnom planu.

On je naglasio da je vladika Porfirije u manastiru Kovillj razvio monašku duhovnost koja je uključivala i socijalni doprinos i otvarenje prema široj zajednici, a posebno prema onima koji su odbačeni od društva.

'Ovu duhovnu otvorenost nastavio je da razvija i kao mitropolit u Hrvatskoj i Sloveniji, gde ističe da Crkva treba da bude otvorena za društvo i kontekst u kojem deluje, da bude u trajnom dijalogu i potrazi za pomirenjem... Zbog ovakve duhovne otvorenosti, takođe je omogućio oživljavanje težnje hrišćanskih zajednica za jedinstvom", rekao je Halm.

Zahvaljujući na ukazanoj časti mitropolit Porfirije je naglasio da priznanje visokog međunarodnog ranga, a posebno ličnosti koje su ranije odlikovane, za njega predstvljaju obavezu da u budućem radu pokaže i dokaže da ga je dostojan.

Na kraju svečanosti Mitropolit Porfirije je održao predavanje na temu Čovekovo dostojanstvo, sloboda i socijalno delovanje Crkve, navedeno je u saopštenju.

Ordenom Svetog Ignatija prethodnih godina, između ostalih, odlikovani su patrijarh Sirijske crkve Mor Ignatije Jefrem II, Papa Koptske pravoslavne crkve, Tavardos II i Kerstin Enlud, direktor krovne hrišćanske studijske organizacije Bild.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva