Nikolić: Budućnost Srbije od danas potpuno drugačija

:

:

TV Most

clock

Jun 18, 2016   12:05

0

117

Nikolić: Budućnost Srbije od danas potpuno drugačija

Nikolić je u obraćanju medijima naveo da je Kina snažan stub oslonca za Srbiju, da je naša zemlja spremna da ekonomska saradnja dobije novu dimenziju i da veruje da dve zemlje u veoma kratkom roku, mogu da ostvare srpsko-kineski san.

Predsednik je naveo da se prijateljstvo Srbije i Kine ne meri merom vremena, bliskog geografskog položaja, istovetnosti kulture i tradicije, ili obimom trgovinske razmene, već da je bliskost utemeljena na bliskosti u duhu, poštovanju univerzalnih moralnih principa, borba za slobodu i pravdu.

"Mi pođednako želimo da ista pravila važe i za sve narode i da se svakoj zemlji dozvoli da razvija svoje potencijale i prednosti, bez uslovljavanja, ucena i pretnji", naveo je Nikolić.

Navodeći da Kina predstavlja snažan stub oslonca kad se Srbija suočava sa političkim teškoćama, Nikolić je rekao da nepriznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metoije, kao i podrška našim naporima da takozvano Kosovo ne postane član Unesko, predstavljaju kontinuitet dragocene podrške da Srbija očuva teritorijalnu celovitost, uz doslednu primenu međunarodnog prava.

Nikolić je istakao da je nedvosmisleno stavio do znanja predsedniku Kine da će Srbija nastaviti dosledno da podržava politiku jedne Kine i principijelnu politiku koja vodi saradnji i mirnom rešavanju svih pitanja kroz dijalog.

"Veličina naših zemalja i vreme nisu merilo našeg prijateljstva, jer kada se Kina suočavala sa teškoćama, Srbija je bila uz nju. Ja neću govoriti ovde o tome šta je predsednik Si uradio za Kinu. To oseća i vidi svaki građanin Kine, svaki građanin sveta", naveo je Nikolić.

On je naveo da su svi segmenti bilateralne saradnje duboko prožeti ličnim doprinosom predsednika Kine i da politička stabilnost i ekonomski napredak Srbije ne bi bili mogući bez inicijative predsednika Sija.

"Njegove reči 'Kineski san ne samo da donosi sreću kineskom narodu, već narodima celog sveta' pokazuju na primeru Srbije, da je kineski san moguće ostvariti", naveo je Nikolić.

Nikolić je naveo da će inicijativa predsednika Sija da osnaži ulogu svoje zemlje kroz projekat "Jedan pojas, jedan put" omogućiti da se čvršće povežu zemlje, koje se nalaze na tom putu, razmene tehnologije, znanja, zaposli operativa i ljudstvo.

"Srbija je spremna da u tom smislu postane najvažniji partner Kine, i ne samo u regionu", naglasio je Nikolić.

Dodao je da je zbog toga Srbija ponudila Kini da Centar za saradnju Kina-CIEZ bude osnovan u Beogradu.

Prema njegovim rečima, za Srbiju poseban značaj ima modernizacija pruge Beograd-Budimešta, kao i drugi projekti transportnog umrežavanja na kopnenoj, pomorskoj i rečnoj liniji između Kine i Evrope jer je to šansa za razvoj celog regiona i značajan iskorak kada je reč o ekonomskoj saradnji.

Nikolić je istakao da je Srbija spremna da ekonomska saradnja dobije novu dimenziju i da dostigne potpuno nove razmere, navodeći da će ulaganjem u Železaru Smederevo Srbija postati još atraktivnija tačka na investicionoj mapi Evrope.

Naveo je da bi nove direktne investicije u poljoprivredu i prehrambenu industriju i Srbiji i Kini donele izvanredne koristi, dodajući da Srbija ima izvanredno geografsko poreklo, obrazovane ljude, kao i ugovore o slobodonoj trogivni sa velikim brojem zemalja.

Nikolić je dodao da je veoma važno da se ubrza realizacija Sporazuma o izgradnji pogona za proizvodnju mesa u Kragujevcu, kao pilot projekat koji će u velikoj meri smanjiti nezaposlenost u tom delu Srbije i pokrenuti obnavljanje stočnog fonda.

"Zajedno sa našim prijateljima, u veoma kratkom roku, možemo da ostvarimo srpsko - kineski san. U tom smislu vas podsećam na mudre reči predsednika Sija: 'Sreća ne pada s neba, san se neće sam od sebe ostvariti", rekao je Nikolić.

Da je san ostvariv, naveo je, pokazuje i primer odlične saradnje u realizaciji Prve faze revitalizacije Termoelektrane Kostolac, te da Srbija očekuje uspešan početak saradnje i u Drugoj fazi.

Nikolić je rekao da je sa predsednikom Kine razgovarao o drugim brojnim mogućnostima za kinesko ulaganje u obalasti rudarstva i energetike, te da je preneo izraze zadovoljstva povodom potpisivanja sporazuma o saradnji na izgradnji termoelektrane na otpad u novembru prošle godine.

Pomenuo je i uspešnu saradnja srpskih i kineskih kompanija na izgradnji mosta na Dunavu, što je prvi takav projkat u Evropi i istakao da su veoma zadovoljni brzom i efikasnom realizacijom dve deonice autoputa E-763 na koridoru 11.

"Istovremeno, ja sam izrazio spremnost naše države da kineska strana podigne posebnu kinesku industrijsku zonu na Dunavu, sa lukom i multimodalnim transportnim centrom", rekao je Nikolić.

On je naveo da je zamolio predsednika Sija da još jednom pozove privrednike iz Kine da ulažu u proizvodnju u Srbiji i ukazao mu na izvanredne mogućnosti koje pruža deo sporazuma o saradnji koja se tiče rečnih plovnih puteva u Srbiji.

Dodao je da je kineskom predsedniku predočio ideju o projektu "Morava", o kojoj sam razgovarao sa delegacijama kineskog fonda i instituta, te naglasio da je Si uvideo da je taj projekat mnogo više od infrastrukturnog projekta, pošto će obezbediti zapošljavanje i bolji život za mnoge generacije i sprečiti katastrofalne poplave, koje bi se mogle ponoviti u budućnosti.

Nikolić je dodao da je izrazio zahvalnost predsedniku Kine na donacijama i ekonomskoj pomoći, podsetivši da je od 1999. godine Kina dala humanitarnu pomoć u iznosu od preko 32 miliona dolara.

Nikolić je istakao da je saradnja Srbije i Kine u oblasti prosvete i nauke sve bolja i da dve zemlje mogu da nauče mnogo toga jedna od druge.

On je rekao da je čestitao predsedniku Siju na uspešnom sprovođenju reformi i primeni optimalnih modela za ekonomski preobražaj Kine.

"Predsednikova poruka da 'Samo socijalizam može spasiti Kinu, a samo politika reforme i otvaranja prema svetu može razvijati Kinu' trasira put za nove pristupe u shvatanju političkih i teorijskih principa i praksi širom sveta. Nemam ni dovoljno vremena da nabrojim sve što je predsednik Si, prijatelj Srbije i, usuđujem se da kažem, moj prijatelj, predsednik Si učinio i čini za Srbiju, upravo na način kako je to opisao veliki kineski mislilac", rekao je Nikolić.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva