:

:

TV Most

clock

Oktobar 17, 2015   12:05

0

144

Počinje uređenje mosta u K. Mitrovici

Izvođač koga je EU izabrala će zatvoriti obe strane mosta fiksnim barijerama za most i ogradom gradilišta. Građevinski radovi na mostu će se izvoditi tako što će se gradilištu pristupati sa južnog prilaznog puta, navodi se u saopštenju iz Kancelarije EU na Kosovu.

U saopštenju se navodi da će jedna strana mosta ostati otvorena za pešake tokom izvođenja radova na revitalizaciji mosta i okoline.

Šef Kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar pohvalio je strpljenje obe strane, izdvajajući oba gradonačelnika, Agima Bahtirija i Gorana Rakića, zbog njihovog razumevanja i saradnje tokom proteklih dana.

Razgovori o Sporazumu o saradnji za opštinske razvojne planove, mapu zona opština i detaljni regulatorni plan se nastavljaju, navodi se u saopštenju iz Kancelarije EU na Kosovu.

Obnova i uređenje glavnog ibarskog mosta u Kosovskoj Mitrovici je predviđeno sporazumom o slobodi kretanja postignutim 25. avgusta 2015. godine između Prištine i Beograda.

Rekonstrukcija mosta predviđena Briselskim sporazumom trebalo je da počne u četvrtak, ali je odložena, jer nisu definisane granice između opštine Severna Mitrovica i opštine Mitrovica, pa je EU dala dodatnih 48 sati da se reši ovo pitanje.

Takođe predviđeno je da se uradi i glavna gradska ulica u severnom delu Mitrovice - Kralja Petra I od mosta do kružnog toka u centru grada i ovaj deo ulice, prema najavama, trebalo je da bude pretvoren u pešačku zonu.

Na glavnom mostu u Kosovskoj Mitrovici nalazi se "Park mira" koji su Srbi tu sredinom juna 2014. godine postavili nakon što je sa istog mesta uklonjena velika betonska barikada.

Glavni gradski most na kojem se nalazi "Park mira" deli severnu Kosovsku Mitrovicu u kojem je većinsko srpsko stanovništvo od južnog dela grada koji je nastanjen Albancima.

Ovaj most u prošlosti bio je poprište mnogih sukoba između Srba i Albanaca. I danas se na njemu mogu videti statične patrole Kfora i Kosovske policije.

Oko hiljadu incidenata registrovano je na glavnom ibarskom mostu u Kosovskoj Mitrovici od 1999. godine do danas.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva