:

:

TV Most

clock

Oktobar 25, 2015   12:05

0

147

Polaganje venaca povodom 103.godine od Kumanovske

Delegaciju Srbije će, u ime Vlade Srbije, predvoditi državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Popović, saopšteno je iz Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Vence na spomenik će položiti i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Vlade Makedonije, diplomatski predstavnici stranih zemalja u Makedoniji, kao i udruženja srpskih zajednica ove susedne države opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Organizator ceremonije je Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije u saradnji sa Ambasadom Srbije u Makedoniji.

Nakon ceremonije polaganja venaca i odavanja počasti, održaće se protokolarno obraćanje i umetnički program.

Najznačajnija bitka Prvog balkanskog rata odigrala se u kumanovskoj dolini, 21. i 22. oktobra 1912. godine.

Srpska vojska pobedila je tada nadmoćnije turske trupe i posle više od pet vekova donela slobodu starim srednjovekovnim srpskim oblastima.

Spomenik kumanovskim junacima, prvobitno visok preko 48 metara, rad istaknutog srpskog arhitekte Momira Korunovića, podignut je 1937. godine, da bi ga samo pet godina kasnije većim delom uništile bugarske okupacione trupe.

U kripti spomenika položeni su posmrtni ostaci više stotina srpskih junaka stradalih u Kumanovskoj bici.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva