:

:

TV Most

clock

Oktobar 26, 2015   12:05

0

121

Potpisivanje SSP-a početak kosovskog puta ka EU

"Na tom putu nemamo drugu alternativu, jer je ovaj put podržan i prihvaćen od strane naših građana i od strane naših prijatelja", kazao je Mustafa.

On je na otvaranju sastanka Foruma na visokom nivou za koordinaciju donacija, kazao da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju važan za Kosovo.

"To za nas predstavlja veoma važan sporazum, jer otvara vrata i drugačiju poziciju ekonomske saradnje sa zemljama Evropske unije", rekao je premijer Mustafa.

On je ocenio da je Kosovo proteklih godina ostvarilo ogroman napredak u svakoj sferi društva i da je to postignuto zahvaljujući kontinuiranoj pomoći međunarodnih partnera i dodao da će Vlada Kosova ostati posvećena nastavku sveobuhvatnih reforme na dobrobit građana i evrointegracijama.

Ministar za evropske integracije Kosova Bekim ÄŒolaku je, predstavljajući godišnji izveštaj o koordinaciji donacija za 2014. godinu, rekao da je prošle godine za Kosovo izdvojeno 212,4 miliona evra i da su donacije pre svega bile namenjene ekonomskom razvoju i vladavini prava.

"Najveći donatori su ostali nepromenjeni - Evropska Unija i Sjedinjene Američke Države. Donatori su podržali sektore koji su prioritet za Vladu Kosova", rekao je ÄŒolaku. Šef jedinice za politiku, ekonomiju i evropske integracije u Kancelariji Evropske unije na Kosovu, Tomas Gnjoći je kazao da je prema Godišnjem izveštaju o aktivnostima donatora, EU najveći donator na Kosovu, i da je donirao skoro polovinu svih sredstava koje dobija Kosovo. "Od 2007. do 2013. godine izdvojeno je 637,6 miliona evra što čini Kosovo najvećim neto korisnikom pomoći EU po glavi stanovnika (354,2 evra po glavni stanovnika). Za period 2014-2020, u okviru Instrumenta za predpristupnu pomoć je izdvojeno 645 miliona evra", rekao je Gnoći. Ambasador SAD na Kosovu Greg Delavi rekao je da bi Kosovo treba da razvije ljudske resurse, da unapređuje vladavinu prava, da poveća konkurentnost u privatnom sektoru i da razvija infrastrukturu.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva