:

:

TV Most

clock

Jun 18, 2016   12:05

0

152

Si Điping: Spremni da podignemo nivo odnosa dve zemlje

"Spremni smo da uložimo napore da učvrstimo tradicionalno prijateljstvo dve zemlje koje su uspostavile naše starije generacije. Spremni smo da zajedno sa vama i dalje podignemo nivo prijateljskih odnosa", istakao je Si Ðiping uoči tet-a-tet sastanka sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Dodao je da uživa u gostoprimstvu i toploj atmosferi koja je priređena u Srbiji.

"Zajedno ćemo potpisati zajednicku izjavu o uspostavljanju sveobuhvatnog straeškog partnerstva. Pre nekoliko godina potpisao sam sa vama zajedničku izjavu o produbljivanju naših strateških odnosa. Naši odnosi su duboki i sadržajni i ne obeležva ih samo prijateljstvo i saradnja, već i zajednička vrednost", rekao je kineski predsednik.

Naša dva naroda su miroljubiva, dodao je, iz generacije u generaciju se bore za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i bezbednosti i da su zato, ocenio je, dva naroda vrlo jaka.

"Spremni smo da sa vama dajemo doprinose za očuvanje svetskog mira", naglasio je Si Ðiping, dodajući da je cilj da se naparvi ne samo zajednica interesa, već i zajednica sudbina.

To zajednica sudbina ne samo dve zemlje, već celog sveta, zaključio je kineski predsednik, poručivši da Kina insistira da se realizuju mir, razvoj i zajednički prosperitet.

Predsednik Kine Si Ðinping poručio je danas, uoči početka bilateralnog sastanka delegacija Srbije i Kine, da se u Srbiji oseća kao kod kuće.

"Danas počinje zanični deo posete. Kada sam bio u avionu osetio sam prijateljstvo i osećaj vašeg naroda, vas i vlade prema Kini. ÄŒim smo stigli primetili smo da ste poslali tri Miga 29 da nas dočekaju i čim sam stigao na aerodrom organizovali ste veličanstven docek. Juče smo imali divnu večeru sa vašom porodicom. Osećam se kao kod svoje kuće", rekao je Si Ðinping, dodajući da je poseta Srbiji bila njegovo obećanje i obećanje kineskog naroda i vlade.

Dodao je da se u potpunosti slaže sa ocenama predsednika Srbije Tomislava Nikolića o bilateralnim odnosima i njegovim idejama i mišljenjima.

Kibneski predsednik je podsetio da se sa Nikolićem sastao tri puta od 2003. godine, a poslednji put prošle godine, kada je Nikolić posetio Kinu i prisustvovao obeležavanju 70 godina od pobede kineskog naroda nad japanskim agresorom i pobede nad fašizmom, kada su i prestavnici Vojske Srbije učestvovali u vojnoj paradi u Pekingu.

"Tada smo iscrpno razmenili mišljenja o svim pitanjima. Od tada smatramo da su naši strateški partnerski odnosi na višem nivou, a time je udaren čvrsti temelj za uspostavljanje sveobuhvatnog strateškog partnerstva dve zemlje", naglasio je Si.

Dodao je i da je Nikolić političar sa visokim prestižom, da je dosta uložio za interes svog naroda i domovine, te da je stari prijatelj Kine i kineskog naroda.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva