:

:

TV Most

Foto: Antena M

clock

Oktobar 30, 2020   21:14

0

181

Abazović: Dogovoren koncept ekspertske vlade u Crnoj Gori

Lider građanske inicijative Crno na bijelo Dritan Abazović izjavio je da je na današnjem sastanku lidera parlamentarne većine sa mandatarom Zdravkom Krivokapićem dogovoren koncept ekspertske vlade u Crnoj Gori.

On je naveo da bi mandatar uskoro trebalo da saopšti imena kandidata za ministarske funkcije i da do 8. novembra iznese svoj plan.

"Odličan sastanak, svi smo zadovoljni. Mandatar je dobio potvrdu svih da saopšti imena svoga tima i na tri koalicije je da ga podrže", kazao je Abazović.

Dodao je da imena svih ministara još nisu poznata.

"Mislim da je preovladao koncept ekspertske vlade za koju smo se zalagali. Očekujemo da tamo ne bude političara, i to je to. Mislim da ćemo imati jedan novi model, ali, evo, da sačekamo. Imali smo visoki stepen saglasnosti, što ćete videti i u zajedničkom saopštenju", rekao je Abazović.

Kada je u pitanju podela resora, on je kazao da su "sada sve ingerencije stavili na mandatara da on odredi".

"Prihvaćen je koncept koji je najvažnija stvar za ono što smo se borili. Celo vreme smo govorili građanima da ekspertska vlada treba da se sastavi, da je Crna Gora u teškoj ekonomskoj i socijalnoj situaciji, sa zdravstvenom situacijom koja se komplikuje, da što pre treba da imamo vladu... moramo da krenemo da radimo, i to je to", rekao je Abazović.

Istakao je da je mandataru dato poverenje i da veruju da će on "izabrati najbolje ljude."

"Na nama je da u parlamentu kontrolišemo tu vladu, unapređujemo je, dajemo sugestije i predloge. Mislim da je to koncept koji je nov, ali nadam se vrlo koristan", rekao je Abazović.

Dodao je da je sastanak protekao "iznad svih očekivanja".

"Najvažnije je da smo se vratiali na principe. Ja sam zahvalan svima koji se drže principa i date reči. Ako smo rekli da je on mandatar - on je mandatar. Ako smo rekli ekspertska vlada - ekspertska vlada. Mislim da je to najvažnija poruka i da imamo saglasnost", poručio je lider Ure, prenele su podgoričke Vijesti.

Na današnjem sastanku mandatara Zdravka Krivokapića s predstavnicima parlamentarne većine dogovoren je koncept ekspertske vlade Crne Gore, navodi se u zajedničkom saopštenju koje su potpisali svi učesnici sastanka.

Sastanak je počeo minutom ćutanja povodom smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

U saopštenju dostavljenom medijima se navodi da mandatar uskoro treba da saopšti imena kandidata za ministarske funkcije i da do 8. novembra iznese svoj plan.

Tek nakon što predloži imena, stranke će se izjasniti da li su im prihvatljivi ti kandidati, odnosno da vide njihove biografije.

"Na današnjem sastanku potvrđen je naš raniji dogovor o izboru nove vlade, koju će podržati tri koalicije koje su pobedile na parlamentarnim izborima. Mandatar će narednih dana upoznati stranke sa vlastitim predlogom o kojem će se izjasniti stranke", navodi se u saopštenju.

Saopštenje su potpisali Krivokapić i učesnici današnjeg sastanka - lideri Nove srpske demokratije Andrija Mandić, Demokratske narodne partije Milan Knežević, Pokreta za promjene Nebojša Medojević, Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, Demosa Miodrag Lekić, Građanskog pokreta Ura Dritan Abazović, kao i potpredsednik Demokrata Momo Koprivica.

Mandić: Ekspertska vlada trajaće najduže godinu dana

Mandatar Zdravko Krivokapić je na današnjem sastanku sa liderima pobedničkih koalicija u Crnoj Gori ponudio da ekspertska vlada koju će predvoditi traje od 200 dana do najviše godinu, saopštio je jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić.

Mandić je na RTCG poručio da danas predstavnici nove većine u parlamentu i mandatar nisu mogli da se sastani zbog obaveze prema mitropolitu Amfilohiju, ali je dodao da rešenje nije onako kako su u njegovoj stranci zamišljali.

Dodao je da će vlada uskoro biti konstituisana i da će imati 12 ministarstava, a da će ministri biti nestranačke ličnosti. Kazao je i da će vlada biti reformska, kao i da je mandatar predložio da traje 200 dana, ili najviše godinu, a treba da pripremi prve fer i slobodne izbore.

Onda se ide na nove parlamentarne izbore, jer ćemo imati ambijent u kojem će svakako svi moći slobodno da se izjasne, kazao je Mandić.

Izvor: Танјуг

Crna Goraekspertska vladaAbazovićMandić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva