:

:

TV Most

Foto: Dan

clock

Avgust 29, 2023   16:31

0

90

Abazović: Ostajem premijer, neću primati poslaničku platu

Crnogorski premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović obavestio je direktorku Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelenu Perović da neće podneti ostavku na poslaničku funkciju do izbora nove vlade, kao i da do izbora nove vlade neće primati poslaničku platu.

Dritan Abazović je izabran kao poslanik sa liste "Hrabro se broji" i pošto je konstitutivna sednica Skupštine održana 27. jula, sinoć je istekao rok do kada su poslanici, koji imaju druge javne funkcije, morali da podnesu ostavke i odluče se koju će da zadrže. Abazović je saopštio da ostaje premijer. 

"Kako Vam je sigurno poznato, dana 27. jula 2023. konstituisan je 28. saziv Skupštine Crne Gore. S tim u vezi, blagovremeno Vas obavještavam da sam, u ime izborne liste 'Hrabro se broji' izabran za poslanika u crnogorskom parlamentu, te mi je na konstitutivnoj sjednici i verifikovan poslanički mandat. Ustav Crne Gore sa amandmanima u članu 104 propisuje da predsjednik i član Vlade ne mogu vršiti poslaničku funkciju. Takođe, članom 13 Zakona o sprječavanju korupcije propisana je obaveza podnošenja ostavke u roku od 30 dana od početka vršenja druge funkcije", naveo je Abazović u dopisu ASK-u.

Podsećam, istakao je Abazović, da u trenutku dostavljanja ovog obaveštenja, po sili Ustava obavljam funkciju predsednika Vlade Crne Gore i koordinatora Ministarstva spoljnih poslova, budući da mi je mandat predsednika Vlade prestao 19. avgusta 2022. godine.

"Navedene funkcije u obavezi sam da obavljam do formiranja nove Vlade u skladu sa Ustavom i zakonom. Takođe, obavještavam Vas da ću se sve do formiranja Vlade novog saziva, u cjelosti uzdržavati od vršenja poslaničke funkcije, a poslaničku zaradu neću primati  naročito zbog činjenice da Vlada kojoj je prestao mandat, što je slučaj sa Vladom kojom rukovodim, po sili Ustava nastavlja sa radom sve do formiranja nove Vlade", istakao je Abazović. 

Naveo je da se u konkretnom slučaju, ne radi o prihvatanju obavljanja druge funkcije u smislu Zakona o sprečavanju korupcije, već o, kako je rekao, vezanosti Ustavom na obavljanje funkcije do izbora nove Vlade.

"U suprotnom, otkazivanje funkcije predsjednika Vlade teško bi narušilo ustavni princip podjele vlasti iz člana 11 Ustava, onemogućilo ravnotežu i kontrolu grana vlasti, a državu lišilo cjelokupne izvršne grane vlasti. Stoga ću u skladu sa odredbom člana 111 Ustava Crne Gore nastaviti da obavljam navedene funkcije, a do formiranja Vlade u novom sastavu, što i je ustavna obaveza kako bih nakon toga mogao nesmetano obavijati poslaničku funkciju na koju sam u skladu sa zakonom izabran", naveo je Abazović.

Izvor: T a n j u g

Dritan AbazovićCrna Gora
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva