:

:

TV Most

clock

Jun 14, 2022   9:23

0

126

Abazović: Otvoreni Balkan našao recept za budućnost regiona

Crnogorski premijer Dritan Abazović izjavio je da se na samitu u Ohridu regionalne inicijative Otvoreni Balkan, desio "zaokret na koji region treba da bude ponosan" a Evropa "videla jedan drugačiji zapadni Balkan, koji otvoreno razgovara o svojoj budućnosti".

"Umesto o tome ''ko je prvi započeo rat'' razgovaralo se o turizmu, slobodnom prometu, energetici, poljoprivredi, ekonomskoj i zdravstvenoj krizi kao i infrastrukturi", rekao je Abazović u intervjuu za današnju "Politiku".

Abazović je još poručio da je "Crna Gora spremna da da doprinos jedinstvu i zajedništvu na zapadnom Balkanu", jer, kako je rekao, za njegovu zemlju "put u EU nema alternativu".

On je rekao da je "Otvoreni Balkan“, na čijem je nedavnom samitu u Ohridu prisustvovao, "pronašla recept za budućnost", kao i da ta inicijativa može da postane most mira između Istoka i Zapada.

Crnogorski premijer je izjavio i da "kada se otvoreno razgovara o budućnosti Zapadnog Balkana, na sasvim drugačiji način od onoga koji je bio uobičajen, bez osvrtanja na teme koje izazivaju sukobe, onda svetu šaljemo sasvim drugačiju poruku“ .

Abazovih je naglasio da je "u Ohridu je Evropa videla jedan drugačiji zapadni Balkan, koji ovoreno razgovara o svojoj budućnosti,rešen da zedničkim snagama prebordi nastupajuću ekonomsku krizu".

On je naveo da je samit u Ohridu video i kao priliku za jačanje dobrosusedskih odnosa, "nečega čime se zemlje zapadnog Balkana ranije nisu mogle pohvaliti".

"Mislim da je ovo prvi put da su se lideri zapadnog Balkana okupili i razgovarali o stvarnim potrebama svojih građana,opasnostima koje prete zbog najavljene krize i nedostataka osnovnih životnih namirnica i energenata na tržištu, ne bi li zajedničkim snagama predupredili sve negativne efekte koje će na Evropu imati ostaviti ruska invazija" rekao je Abazović.

Izvor: T a n j u g

AbazovićOtvoreni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva