:

:

TV Most

clock

Decembar 12, 2020   15:05

0

158

ABK, DPK i Samoopredeljenje: Treba suspendovati dijalog sa Srbijom

Pokret Samoopredeljenje, Demokratska partija Kosova i Alijansa za budućnost Kosova smatraju da je sastanak na nivou eksperata koji je održan u četvrtak u Briselu između Beograda i Prištine, neuspeo i beskorisan, kao i da obnavljanje dijaloga o tehničkim pitanjima neće doneti ništa Kosovu*, prenosi Gazeta Ekspres.

Dok stranka Aljbina Kurtija i Ramuša Haradinaja zahtevaju obustavu, istovremeno i pauzu dijaloga, u stranci Envera Hodžaja kažu da je dužnost vlade da ispuni svoje obaveze u odnosu na dijalog sa Beogradom.

Vlada opravdava sastanak stručnjaka u Briselu i kažu da premijer Avdulah Hoti neće postati plen bilo kog političkog i javnog pritiska da obustavi dijalog. 

Portparol pokreta Samoopredeljenje Perparim Krieziu, kaže da u ovim okolnostima i formatu dijaloga ne može biti uspeha.

Prema njegovim rečima, samo sa legitimnim premijerom posle novih izbora može da uslediti proces dijaloga sa jasnim okvirom i ciljevima za tzv.Kosovo.

"Dijalog ne može uspešno voditi vlada koja je manjinska, jer nema ni 61 glas u Skupštini, a vlada je bez legitimiteta. Oni koji nas danas predstavljaju na ovim sastancima imaju problem da govore u ime građana jer nemaju njihove glasove. Stoga smatramo da bi i za ovaj proces Kosovo* treba da ide na izbore što je pre moguće. Biće formirana nova vlada sa legitimnim premijerom i tada možemo da imamo demokratski proces dijaloga sa jasnim okvirom, jasnim zahtevima i jasnim ciljevima“, rekao je Krieziu.

Poslanica DPK Bljerta Deljiu Kodra, takođe je bila kritična prema procesu dijaloga, rekavši da vlada gubi vreme na tehnička pitanja u dijalogu.

"Sastanak u Briselu, kako se očekivalo, bio je neuspešan, to je rekao i sam Hiseni. Srpska strana je nastavila sa svojom arogancijom i na ovom sastanku nije bila nimalo konstruktivna. Mi kao DPK smatramo da se neprestano troši vreme na tehnička pitanja i tehničke teme. Dužnost je vlade da ispuni svoje obaveze u vezi sa dijalogom. Kao stranka koja je u opoziciji, mi ćemo pratiti da li vlada ispunjava svoje obaveze i da lis se zalaže da ovaj proces ne traje u nedogled“, rekla je ona.

Poslanica ABK Time Kadrijaj, čija je stranka u vladajućoj koaliciji sa DSK, zahteva potpunu suspenziju dijaloga.

"U ovim okolnostima tražimo suspenziju (dijaloga), ali i da se preispita o čemu se razgovara. Ne može se razgovarati o integritetu. Nema podele, nema bosnizacije, nema zajednice sa izvršnim ovlašćenjima. Nažalost, imamo  sporazume postignute u Briselu uz posredovanje EU, koji se ne sprovode. Većinu njih ometa srpska strana“, rekla je Kadrijaj.

Prema rečima poslanika DSK Fatonu Bisljimiju, premijer Avdulah Hoti neće podleći ovim pritiscima.

"Nema alternative u završnoj fazi rešavanja problema koje imamo sa Srbijom. Znamo da to nije lak proces, znamo da imamo posla sa agresivnom državom koja još uvek nije dekriminalizovala svoju prošlosti. Ovo opterećuje teret dijaloga, ali nadamo se da će Kosovo u saradnji sa međunarodnim partnerima moći da završi ovaj proces. Ne verujem da je premijer Hoti podleći bilo kakvim pritiskom bilo javnosti bilo pristiscima politički motivisanim. Iznad svega, u ovoj situaciji nije privilegija, niti je bila privilegija preuzeti teret upravljanja Kosovom, ali to je odgovornost. Ne sumnjam da će premijer Hoti snositi ovu odgovornost na najozbiljniji mogući način“, rekao je Bisljimi.

Izvor: Kosovo online/Gazeta express

KiMdijalog Beograda i PrištineABKDPKSamoopredeljenje

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva