:

:

TV Most

Foto: ACDC

clock

Maj 27, 2023   20:09

0

70

ACDC: Nasilne akcije kosovske policije narušavaju proces pomirenja i predstavljaju nastavak pritiska na srpski narod

Nevladina organizacija Centar za zastupanje demokratske kulture (ACD) najoštrije je osudio nasilan upad snaga specijalne policije Kosova u zgrade lokalnih samouprava na severu Kosova.

 

,,Ističemo da je neprihvatljiv svaki oblik nasilnog delovanja prema građanima, koji imaju pravo na mirni protest zbog jednostranih akcija vlasti u Prištini. Posebno zabrinjava primena fizičke sile prema građanima, među kojima je bilo i žena. Nasilne akcije kosovske policije narušavaju proces pomirenja i normalizacije odnosa i predstavljaju nastavak pritiska na srpski narod na Kosovu, koji je pojačan izgradnjom baza na okupiranoj privatnoj imovini, kao i postavljanjem punktova specijalnih jedinica na severu Kosova", navodi se u saopštenju.

ACDC pozvao je Vladu Kosova da prekine sa jednostranim akcijama i da povuče specijalne jedinice iz opština na severu Kosova, kao i da se sva otvorena pitanja rešavaju na mirni način uz posredovanje EU i diplomatskih predstavnika na Kosovu.

,, Ističemo da se sva otvorena pitanja moraju rešavati u dogovoru sa lokalnim zajednicama na severu Kosova. Takođe, pozivamo međunarodne misije i organizacije, kao i sve diplomatske predstavnike da preduzmu konkretne korake u cilju povlačenja specijalnih snaga i smirivanja tenzija", dodaje se u saopštenju.

Izvor: Kosovo onlajn / Saopštenje ; foto: ACDC

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva