:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Septembar 29, 2023   12:13

0

580

Advokat Petronijević pročitao pismo Milana Radoičića: Nismo teroristi, već borci za slobodu, u Banjsku smo došli da odbranimo Srbe

Potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić podneo je ostavku na tu funkciju i saopštio da je zajedno sa svojim sunarodnicima 24. septembra došao u Banjsku kako bi ohrabrio srpski narod u pružanju otpora Kurtijevom režimu, da sa tim nije bio upoznat niko iz struktura vlasti Srbije niti lokalnih političkih struktura sa severa KiM, i poručio da oni nisu nikakvi teroristi već borci za slobodu. 

Radoičićevo obraćanje javnosti, koje je pročitao advokat Goran Petronijević, glasi:

"Ja, Milan Radojičić, od oca Rajka, rođen 1978, u Peći na Kosovu i Metohiji u Republici Srbiji, zbog mnogobrojnih spekulacija koje su se pojavile, ovim putem obaveštavam celokupnu javnost, da sam zajedno sa mojim sunarodnicima sa severa KiM dana 24. septembra 2023. došao na sever KiM u predelu sela Banjska. Razlog našeg vraćanja je bio da ohrabrimo srpski narod sa tog područja u pružanju otpora teroru Kurtijevog režima, zaštiti našeg naroda koji je tom teroru svakodnevno izložen i stvaranju uslova za ostvarenje sna o slobodi mog naroda na severu Kosova i Metohije. 

Obaveštavam sve dežurne progonitelje srpskog naroda, od Kurtija do njegovih brojnih inostranih pomagača, da sam lično obavio sve logističke pripreme za odbranu našeg naroda od okupatora. Ovaj moj čin nije imao nikakav drugi karakter, niti nameru i nema nikakve veze sa mojim ranijim političkim angažmanom. 

O ovome nisam obaveštavao nikoga iz struktura vlasti Republike Srbije, niti iz lokalnih političkih struktura sa severa Kosova i Metohije, niti sam od njih imao bilo kakvu pomoć, jer smo već do tada imali različite stavove po pitanju dosadašnjih metoda otpora Kurtijevom teroru. 

Nakon što je narod u više navrata pružio otpor teroru Kurtijevog režima, zbog povinovanja političkim razlozima smirivanja situacije smo se u više navrata povlačili bez ostvarenog vidljivijeg rezultata jer nam je govoreno da ćemo na taj način doprineti deeskalaciji, a da će Kfor i međunarodna zajednica preduzeti sve što je neophodno u zaštiti srpskog naroda. Međutim, ovako naše smirivanje situacije druga strana nije shvatila kao dobru volju i stvaranje uslova za pregovore, već kao slabost. Kao rezultat toga iz dana u dan su se pojačavale aktivnosti Kurtijevih snaga koje su nelegalno okupirale sever Kosmeta u vidu upucavanja, prebijanja civila, bezrazložnog hapšenja, demonstracije sile i zastrašivanja srpskog naroda. Jednostavno, sve ove metode otpora koje su do sada primenjivane nisu dale nikakvo poboljšanje života srpskog naroda, već, naprotiv, pojačanje brutalnosti Kurtijevog režima. 

U takvoj atmosferi sam se odlučio za ovaj čin jer su Kosovo i Metohija moja zemlja, moja kuća, sastavni su deo moje države Republike Srbije i nasilno se od nas otimaju, a srpski narod se proganja sa konačnom namerom da se etnički Kosovo i Metohija od Srba potpuno očisti. Zato smo bili primorani da pokušamo da zaustavio proganjanje srpskog naroda i zaštitimo živote naših porodica i naših sugrađana i istovremeno skrenemo pažnju i prištinskom režimu i međunarodnoj zajednici da ovakav Kurtijev teror srpski narod neće više da trpi.

Do stradanja policajca je došlo slučajno, nakon čega je počeo žestok okršaj sa obe strane u kojem su poginula naša trojica drugova - heroja, koji su svoj život dali za slobodu i očuvanje Kosova i Metohije.

Njihova plemenita žrtva nikada neće biti zaboravljena.

Neka svima bude jasno da nismo nikakvi teroristi, već borci za slobodu sopstvenog naroda.

Još jednom jadno naglašavam da moj povratak na sever Kosova i Metohije 24. septembra 2023. godine nije imao nikakve veze sa mojim prethodnim političkim angažmanom u okviru Srpske liste. Takođe, ovim putem obaveštavam javnost da podnosim neopozivu ostavku na mesto potpredsednika Srpske liste.

Spreman sam da se u vezi sa ovim događajima odazovem pozivu nadležnih organa Republike Srbije. Živela Srbija!", naveo je Radoičić u obraćanju javnosti.

Petronijević: Na strani Radoičića nema odgovornosti, odazvaće se pozivu

Punomoćnik Milana Radoičića, advokat Goran Petronijević izjavio je  da smatra da nema potrebe njegovom štićeniku  nadležni organi postavljaju pitanja, ali ako ga budu zvali odazvaće se pozivu.

,,Na severu borave specijalne jedinice tzv. kosovske policije koje nelegalno tamo borave, a u skladu sa rezolucijom 1244. A ako je neko nelegalno tamo to su oni kao i neke paravojne formacije. Mislim da na strani Radoičića nema odgovornosti, da li će to smatrati organi Srbije ostaje da se vidi. Oni su došli u svoju zemlju i u svoju kuću", rekao je Petronijević.

On je ponovio da kosovski policajac nije stradao od pucnjave već od eksplozije.

Saznanja idu ka tome da su Srbi stradali tako tako što su streljani   nakon predaje

Advokat Petronijević je naglasio da za obdukciju ubijenih Srba na severu Kosova i Metohije nije bilo razumevanja, kao i da Euleksu nisu dozvolili da prisustvuju obdukciji stradalih. 

,,Neka saznanja idu ka tome da trojica nisu na regularan način stradala već da su nakon predaje streljani, a drugi da je ranjen pa overen. Tragovi toga mogu da se nađu sa dobrom analizom, ali prištinski organi to ne dozvoljavaju. To je jedna ozbiljna sumnja da se nešto ozbiljno tu krije. Moja sumnja može ići u tom pravcu", rekao je on na konferenciji za novinare.

On je poručio da će nadležni organi nastojati da dođu do istine i preporučio novinarima da objavljuju samo proverene informacije.

,,Nedostatak istine i dovodi do sukoba, zato se vi mediji držite proverenih stvari", rekao je Petronijević.

Ne mogu da dajem sudove da li je snimak na kom je Radoičić autentičan

Petronijević je izjavio  da ne može da daje nikakve sudove da li je snimak Radoičića na kom se on navodno nalazi u punoj ratnoj opremi u manastiru Banjska autentičan i dodao da nije istina da je bio na Vojno medicinskoj akademiji, jer nije povređen.

On je to odgovorio na pitanje da li je snimak koji su prikazale prištinske vlasti, a na kom se navodno vidi Radoičić u punoj ratnoj opremi autentičan i dodao da ne može da komentariše jer snimak nije ni video.

,,Ne mogu da dajem nikakve sudove, snimak nisam video", rekao je on na konferenciji  u Beogradu.

Petronijević je demantovao informacije da je Radoičić bio na VMA, jer, kako je rekao, nije bio povređen.

Treba braniti srpski narod, mnogo Radoičića  ima na KiM

Advokat Petronijević je podvukao  da smatra da nema razloga da brani Radoičića.

,,Treba braniti srpski narod na KiM, mnogo Milana Radoičića ima dole", rekao je Petronijević.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva