:

:

TV Most

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

clock

Decembar 03, 2019   15:01

0

229

Advokat Vlajić: Očekujem oslobađajuću presudu za Ivana Todosijevića

Presuda u slučaju Ivana Todosijevića, bivšeg kosovskog ministra, koji je optužen za krivično delo „izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora ili netrpeljivosti“ biće saopštena u četvrtak, potvrdio je za Kosovo Onlajn njegov branilac advokat Nebojša Vlajić i napomenuo da očekuje oslobađajuću presudu.

„Dali smo završne reči, ja kao branilac i javni tužilac. Tužilac tvrdi da je Todosijević počinio to krivično delo dok je stav odbrane da se radi o dozvoljenoj slobodi govora i izražavanja, što garantuje i Ustav Kosova i krivični zakon, ali i Evropska konvencija o osnovnim ljudskim pravima u svom članu 10“, precizirao je Vlajić.

Taj advokat je istakao da očekuje oslobađajući presudu, ali je sigurno da će, kakva god da ona bude, jedna strana biti nezadovoljna i da će uložiti žalbu.

„Naravno, očekujem oslobađajuću presudu, jer to nije i ne sme da bude krivično delo ni u jednom društvu. To je vraćanje verbalnog delikta iz stare SFRJ, nedemokratske države, gde si mogao biti kažnjen za ono što kažeš. To sada ne sme da se desi, bez obzira da li ono što kažemo nekome odgovara ili ne, da li to neko prihvata ili ne. Govorom je zabranjeno podsticati i izazivati nasilje, a nikako ne sme da bude zabranjeno izraziti svoje mišljenje, ma kakvog god da je“, kategoričan je Vlajić. 

Specijalno tužilaštvo je, pre pet meseci, protiv Ivana Todosijevića, koji je tada obavljao funkciju ministra administracije lokalne samouprave u Vladi Kosova, podnelo optužnicu zbog izjave date na ceremoniji obeležavanja od NATO bombardovanja u Zvečanu, u kojoj je naveo da je „povod za agresiju na našu zemlju bila takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak”.

Izvor: Kosovo online

KiMVlajićTodosijević
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva