:

:

TV Most

clock

April 30, 2020   8:53

0

199

Ahmeti: Dijalog sa Beogradom srušio je poslednje dve vlade

Bez ujedinjenja političkih stranaka na KiM ne može biti sporazuma sa Beogradom ili njegove primene, a dijalog je pitanje koje je srušilo poslednje dve vlade, izjavio je gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti, piše Koha.

Prema njegovim riječima, poslednja dva premijera, Ramuš Haradinaj i Aljbin Кurti, nisu mislili da bi vlada mogla pasti zbog ovog pitanja.

"Dijalog je srušio poslednje dve vlade i tada sam im rekao da sam ja na čelu delegacije, ozbiljnost koju sam video u Sjedinjenim Državama i trka koju sam video između nekih zemalja, pokazuju da je bilo pritiskaka. Nisu ih zanimala druga pitanja, niti borba protiv korupcije, niti bilo šta drugo. Prvo su rekli dijalog, rešiti problem sa Srbijom, a zatim se bavili drugim pitanjima. Ni Haradinaj, ni Кurti nisu ih shvatili ozbiljno, možda da, ali ne da bi vlada mogla pasti zbog toga", rekao je Ahmeti.

Prema njegovom mišljenju pitanje KiM ne smeta interesima velikih sila jer će "papir ostati na stolu".

"Bez svih strana koje sede za stolom, nema sporazuma ili primene sporazuma. Ako uopšte ne sede, a neko pokuša da iskoristi prednost, greši. Sve stranke moraju se složiti radi dogovora. Ako je postignut sporazum, dve ili tri strane ne mogu da ga sprovedu. Ako želimo trajne sporazume, moramo imati sve strane. Ali ovde imamo administraciju u SAD, čudne, brze, teške odluke, ali nemojmo zaboraviti da je Amerika, bez obzira ko je glavni, najmoćnija država i njihovi stavovi pobeđuju države mnogo jače od nas”, rekao je Ameti.

Prema njegovim rečima "mora se poštovati njihova moć, to nema nikakve veze sa tim koliko nas vole ili ne".

"Neophodno je ujediniti albanske snage ako želimo da osiguramo da se granice ne pomeraju i da ne postoji treći nivo vlasti", zaključio je Ahmeti.

Dodao je i da je vreme da se postigne konsenzus o prevazilaženju ekonomskih problema.

"Država i vlada moraju biti funkcionalne u upravljanju pandemijama. Potrebna je funkcionalna vlada. Mora postojati konsenzus o ekonomskim merama i tada se mogu sukobiti koliko žele. Ne mogu više da razumem šta se dešava. U ovoj situaciji, čak i ako su ljudi opterećeni tim temama, to je neobjašnjivo. To je nadrealna situacija, držite se što dalje od politike", rekao je Ahmeti.

Prema njegovim očekivanjima KiM će imati novu vladu, ali ne isključuje i akcije Samoopredeljenja.

"Mislim da će biti nova vlada. Mislim da će nakon ovog Samoopredeljenje to osporiti, verujem da će im biti potrebne privremene mere. Ali mislim da to neće trajati dugo jer će odgovor biti brz. Bilo bi više efekta ako bismo se bavili ekonomijom", rekao je Ahmeti.

Izvor: Kosovo online/Koha Ditore

KiMAhmetiPrištinadijalog Beograda i PrištineSADKurtiTači
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva